English

 


פרסומי PMW
מחבלים אסירים פלסטינים ממשיכים בלימודים אקדמיים בניגוד להחלטת ממשלת ישראל
Share |
   
מחבלים אסירים פלסטינים ממשיכים בלימודים אקדמיים 
בניגוד להחלטת ממשלת ישראל 
  • לאחר חטיפת גלעד שליט ב-2006 ממשלת ישראל החליטה לשלול מהאסירים הביטחוניים את ההטבה של לימודים לתארים אקדמיים בזמן היותם בכלא
    ן
  • בתגובה לדיווח "מבט לתקשורת פלסטינית" אשר חשף שלימודים אקדמיים כאלה מתקיימים, שירות בתי הסוהר דחה את הטענה שמחבלים אסירים עוסקים בלימודים אקדמיים, באומרו"בהתאם להחלטת הדרג המדיני, שב"ס אינו מאפשר לימודים אקדמיים לאסירים ביטחוניים."
  • למרות החלטת ממשלת ישראל ותגובת שירות בתי הסוהר, הרש"פ מתגאה שכעת ישנם 1,000 מחבלים אסירים סטודנטים
עו"ד מוריס הירש
 
באפריל 2017, מכון מבט לתקשורת פלסטינית חשף כי הרשות הפלסטינית פועלת בניגוד להחלטה שממשלת ישראל קיבלה בעקבות חטיפת החייל גלעד שליט, לא לאפשר לאסירים מחבלים אסירים פלסטינים להשיג תארים אקדמיים בתקופת כליאתם.
 
באותו זמן, הרש"פ טענה כי 484 מחבלים אסירים לומדים לתואר ראשון בתוכנית ביוזמת הרשות לענייני אסירים באש"ף. תוכנית זו מתבצעת בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת אל-קודס הפתוחה ועם משרד החינוך של הרש"פ.
 
על אף המספר המשמעותי של אסירים סטודנטים שהרש"פ דיווחה עליו, שירות בתי הסוהר (שב"ס) דחה את הטענה הזו, ובתגובה לפניית "מבט לתקשורת פלסטינית" בעניין אמרו כי "בהתאם להחלטת הדרג המדיני, שב"ס אינו מאפשר לימודים אקדמאים לאסירים ביטחוניים." (ראה צילום מכתיו השב"ס בהמשך)
 
למרות הדברים האלה, ראש הרשות לענייני אסירים באש"ף, עיסא קראקע, חוזר ואומר מספר פעמים לאחרונה כי "אלף אסירים פלסטינים הנמצאים בבתי הסוהר הצטרפו לאוניברסיטאות הפלסטיניות." קראקע אף אמר כי "מתחוללת מהפכה אקדמית בבתי הסוהר." [דוניא אל-וטן (סוכנות ידיעות פלסטינית עצמאית), 22/02/2018]

לפני כמה ימים, קראקע חזר שוב על הטענה: 

"האסירים הפכו את בתי הכלא שלהם למצודות למידה ולאקדמיות מהפכניות, הגותיות וחינוכיות, כדי לבסס את תרבות האמת הפלסטינית אל מול העושק הישראלי... ישנם למעלה מ-1,000 אסירים שלומדים באוניברסיטה מתוך הכלא, וזוהי הוכחה לכך שאסירינו הם שוחרי הגות וחירות, ולא טרוריסטים, כפי שטוענים הטרוריסטים הישראלים"  
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 19/03/2018]

קראקע הסביר בחודש שעבר שהלימודים לתואר הם בשיתוף אוניברסיטת אל-קודס הפתוחה ואוניברסיטת אבו דיס:
"יש לנו גם 'תכנית בגרות' לאסירים בתוך בתי הסוהר של הכיבוש הישראלי שמופעלת שנה רביעית ברציפות, האסירים מגישים מבחנים ואנחנו עושים את פעולות התיאום עם ועדות הוראה בתוך בתי הסוהר ובשיתוף משרד החינוך [הפלסטיני]. בנוסף, יש יותר מ-1000 אסירים פלסטינים שנרשמו לאוניברסיטת אל-קודס הפתוחה ולאוניברסיטת אבו דיס לתואר ראשון..." 
[הטלוויזיה הפלסטינית, 26/02/2018]

קראקע הסביר כי הרשות לענייני אסירים חתמה על הסכמים עם אוניברסיטאות פלסטיניות כדי לאפשר לאסירים הסטודנטים להשלים את לימודיהם. הדבר נעשה באמצעות ועדות בתוך בתי הכלא המפקחות על תהליך הלימודים.
 
דבריו של קראקע בעניין מספר המחבלים האסירים הסטודנטים באו לאחר דיווחים קודמים על העלייה במספר המשתתפים. באוגוסט 2017, מספר האסירים הלומדים בתוכנית עלה מ-484 ל-700. [וטן, סוכנות ידיעות פלסטינית עצמאית, 12/08/2017] בדצמבר 2017, במהלך טקס הענקת תואר ראשון במדעי המחשב למחבל פלסטיני השפוט למאסר עולם, קראקע אמר כי מספר המחבלים האסירים הסטודנטים עלה ל-840. [עיתון הרש"פ אל-חיאת אל-ג'דידה, 04/12/2017]

לגבי מנגנון הלימודים, דבריו של קראקע תואמים את מה שנכתב במאמר בכתב-עת של אוניברסיטת אל-קודס הפתוחה, שתיאר כיצד התוכנית עוקפת את שירות בתי הסוהר:
  • הרשות לענייני אסירים של אש"ף משלמת את שכר הלימוד
  • עורכי דין מעבירים חומרי לימוד
  • האוניברסיטה ממנה מחבלים אסירים בעלי תואר שני או דוקטורט לפקח על הסטודנטים האסירים הביטחוניים, לבחון אותם ולתת ציונים
  • עורכי דין מוציאים את הציונים לרישום באוניברסיטה
[דבר אוניברסיטת אל-קודס הפתוחה, דצמבר 2016]
 
מנהל התוכנית ללימודים ברשות לענייני אסירים באש"ף, מוחמד אל-בטה, הסביר את הצלחת התוכנית:

"תכנית זו... אינה תלויה בגחמותיו של השב"ס ובצעדיו, אלא מבוצעת בקשר ישיר עם הוועדות האקדמיות המפקחות בתוך בתי הסוהר, באמצעות עורך דין מטעם מועדון האסיר (הערת העורך: 'מועדון האסיר' הוא ארגון הממומן על ידי הרש"פ)."

עדות נוספת לקיומה של תכנית הלימודים לאסירים מחבלים נמצאת בראיון בטלוויזיה הפלסטינית עם האסיר המשוחרר מוחמד אבו-רזק, אשר ריצה 13 שנות מאסר בכלא ישראלי:

"הצלחנו להפוך את בתי הסוהר לאקדמיה מהפכנית שמוציאה מתוכה לוחמים ואקדמאים. התרחשה עליית מדרגה בנושא ההכוונה בתוך בתי הסוהר, השבח לאללה באופן מלא, בנוסף לאוניברסיטת אל-קודס הפתוחה שאנחנו מכבדים ומוקירים אותה. הייתה [בכלא] למידה והיא עוד נמשכת; מספר אסירים נמצאים בסמסטר השלישי והרביעי, ומתכוננים לסמסטר החמישי..."
[הטלוויזיה הרשמית של הרש"פ, "פלסטין הבוקר הזה," 22/01/2018]
 
יש לציין כי על פי חוקי הרש"פ, משכורות שהמחבלים מקבלים מהרש"פ במשך הימצאותם בכלא והמענק שהם מקבל עם שחרורם, אסירים-מחבלים שהשתחררו פטורים מתשלום שכר לימוד באוניברסיטאות, והוא משולם על ידי רשות האסירים של אש"ף.
 
הדיווחים הפלסטינים הרצופים בעניין זה - הכוללים פרטים על טקסי סיום וטקסי הענקת פרסים שנערכו בנוכחות בכירים ברש"פ ובפת"ח; והראיונות עם אסירים משוחררים שמתפרסמים - מעידים כי בסבירות גבוהה הרש"פ אכן חותרת תחת החלטת ממשלת ישראל, וכי מחבלים אסירים פלסטינים אכן עוסקים בלימודים אקדמיים בעת שהם מרצים עונשי מאסר בבתי כלא ישראלים.
 
להלן קטעים ארוכים יותר מתוך הדיווחים שהוזכרו לעיל, ותגובת שירות בתי הסוהר:
 
כותרת: "קראקע: אלף אסירים פלסטינים הצטרפו לאוניברסיטאות הפלסטיניות"
"בהשתתפות עיסא קראקע, ראש הרשות לענייני אסירים ומשוחררים [של אש"ף], ד"ר יוסף דיאב, ראש שלוחת אוניברסיטת אל-קודס הפתוחה בשכם, ד"ר מאהר אל-נתשה, ממלא מקום ראש אוניברסיטת אל-נג'אח הלאומית, ד"ר מוחמד אל-עמלה, סגן הנשיא לעניינים אקדמיים באוניברסיטת אל-נג'אח, הצוות האקדמאי, מועצות הסטודנטים, תנועת השביבה (כלומר, תנועת הסטודנטים של פת"ח), משפחות האסירים וצוותי הרשות לענייני אסירים, נערך טקס סיום הלימודים של האסיר היית'ם ג'מאל דאוד, שנעצר בשנת 2002 ונשפט ל-28 שנים, וסיים תואר בעיתונות באוניברסיטת אל-נג'אח הלאומית (הערה: מכון מבט לתקשורת פלסטינית" לא הצליח להשיג מידע על הפשעים שבגינם הוא נעצר ונשפט) ...
קראקע אמר במהלך הטקס: 'אלף אסירים פלסטינים הנמצאים בבתי הסוהר הצטרפו לאוניברסיטאות הפלסטיניות,' והוסיף כי מתחוללת מהפכה אקדמית בבתי הסוהר שקוראת תיגר על כל סוגי הבידוד וההגבלות ועל התנאים הקשים שחווים האסירים. כמו כן, הוא הודה למועצת ההשכלה הגבוהה הפלסטינית [של הרש"פ], לראשי האוניברסיטאות הפלסטיניות, ולשר החינוך [ברשות הפלסטינית, סברי סיידם] על שיתוף הפעולה והסיוע לאסירים להשלים את לימודיהם האוניברסיטאיים בבתי הסוהר...
יצוין כי התוכנית להכשרת האסירים ברשות לענייני אסירים חתמה הסכמים עם האוניברסיטאות הפלסטיניות כדי לאפשר לסטודנטים האסירים בבתי הסוהר להשלים את לימודיהם, וזאת באמצעות ועדות בתוך בתי הסוהר שמפקחות על תהליך הלימוד. זאת, בנוסף להסכם שנחתם עם משרד החינוך [של הרש"פ] לפני ארבע שנים המאפשר לאסירים בתוך בתי הסוהר, שחלים עליהם תנאי ההסכם, להשלים את לימודיהם התיכוניים."
[דוניא אל-וטן, סוכנות ידיעות פלסטינית עצמאית, 22/02/2018]
 
כותרת: "האסיר מג'די אל-רימאוי עלה על בימת אוניברסיטת אל-קודס הפתוחה כדי לקבל את תעודת הסיום!"
"למרות שנגזר עליו מאסר עולם, הצליח האסיר מג'די אל-רימאוי (כלומר, מחבל שהשתתף ברצח שר התיירות רחבעם זאבי) להשלים את דרישות התואר של אוניברסיטת אל-קודס הפתוחה ונכח ברוחו באמצעות תמונתו שהוצבה על הבמה במהלך חגיגות הסיום של המחזור העשרים של האוניברסיטה 'מחזור כלל המולדת.'
אל-רימאוי היה אחד משלושה אסירים שהאוניברסיטה הוקירה אותם כחלוצי האסירים הסטודנטים שהצליחו לסיים את דרישות התואר מתוך בתי הסוהר.
יצוין כי אוניברסיטת אל-קודס הפתוחה אימצה, בשותפות עם המשרד (כך במקור, הרשות) לענייני אסירים ומשרד החינוך וההשכלה הגבוהה [ברש"פ], תכנית לימודים מיוחדת לאסירים, שבה משתתפים כרגע כ-700 אסירים בארבעה בתי סוהר - קציעות, רימונים, אשל, וגלבוע."
[וטן, סוכנות ידיעות פלסטינית עצמאית, 12/08/2017]
 
מג'די אל-רימאוי - מחבל אסיר המרצה מאסר עולם ו-80 שנים נוספות על חלקו בתכנון וביצוע רצח שר התיירות רחבעם זאבי ב-2001.
 
כותרת: "840 אסירים רשומים לאוניברסיטת אל-קודס הפתוחה - קראקע ושאהין מוסרים את תעודת הבוגר למשפחת האסיר מוחמד זואהרה"
"משפחת האסיר מחמד זהארה (ראה הערה למטה - העורך) שמרצה מאסר עולם משנת 2002... קיבלה את תעודת ה-BA במדעי המחשב, שאותה הוא השיג בהצלחה בזמן לימודיו בתוך הכלא. זאת במסגרת תוכנית ההשכלה לאסירים, שעליה מפקחת אוניברסיטת אל-קודס הפתוחה בתיאום עם הרשות לענייני אסירים [של אש"ף]. את התעודה מסר למשפחת האסיר זואהרה ראש הרשות לענייני אסירים [של אש"ף], עיסא קראקע... קראקע הודה ל-ד"ר יונס עמר [נשיא אוניברסיטת אל-קודס הפתוחה], ולסגל אוניברסיטת אל-קודס הפתוחה על התמיכה שהם נותנים לאסירים כדי שישלימו את לימודיהם האקדמיים...
הוא אמר כי התעודה האקדמית היא תעודת חירות בדרך לשחרור מכלא הכיבוש, וכי ישנם 840 אסירים בכלא שרשומים ללימודים באוניברסיטת אל-קודס הפתוחה."
[עיתון הרש"פ אל-חיאת אל-ג'דידה, 04/12/2017]
 
מוחמד זואהרה - פלסטיני המרצה מאסר עולם משנת 2002. מכון מבט לתקשורת פלסטינית לא הצליח לוודא פרטים נוספים על נסיבות מאסרו.

להלן תשובת שב"ס לפניית מכון "מבט לתקשורת פלסטינית" בעניין לימודים אקדמיים של אסירים מחבלים:

 

 


הידיעה הקודמת הידיעה הבאה



לארכיון פרסומי PMW




Created by swat