PMW בתקשורת
דו"ח של "מבט לתקשורת פלסטינית" מגלה כי ב-2013 הרש"פ שילם 100 מיליון דולר למחבלים
Share |


חשיפה: כך מתפרנסים המחבלים מביצוע פיגועים

מאה מיליון דולר - זה הסכום ששילמה הרשות הפלסטינית בשנה שעברה לאסירים ביטחוניים. דוח חדש מציג את דירוג השכר למחבלים וכולל עדות נדירה של אחד מהם: "החלטתי לסדר את השב"כ כדי שאוכל להיעצר ולכסות את עלות החתונה"


אריאל כהנא

הצצה נדירה למנגנון התשלומים לאסירים הביטחוניים: דוח חדש שהוכן והוגש על ידי ארגון "מבט לתקשורת הפלסטינית," לפרלמנט הבריטי והועבר לממשלה חושף את "משכורות הטרור" שמעניקה הרשות הפלסטינית לאסירים הביטחוניים בישראל. המסמך מגלה כי הרשות שילמה ב-2013 למחבלים הכלואים ולמחבלים המשוחררים סכום כולל של מאה מיליון דולר.

הדוח כולל לראשונה עדות של מחבל המתאר מדוע שהיה בכלא הישראלי משתלמת כל כך. המחבל, חוסני מחברון, נחקר על ידי המשטרה בקיץ 2013. הוא נחשד בתכנון פיגועים ובגיוס פעילי טרור נוספים.

בחקירתו הסביר בפירוט את המניע הכלכלי של מעשיו. הוא אמר לחוקר כי "בגלל המצב הכספי הקשה שלי החלטתי לסדר תוכנית דמיונית אצל השב"כ הישראלי כדי שאוכל להיעצר ויהיה לי יותר מחמש שנים בכלא.

"זה כדי שאקבל משכורת קבועה מהרשות הפלסטינית, וזה כדי לכסות את החובות וההשלמה לחתונה.
אחרי שיהיו לי חמש שנים, תהיה לי משכורת בערך 4,000 שקל והסכום הזה יהיה למשך שלוש שנים. כלומר, יהיה לי סכום של 135 אלף שקל וכך אכסה את החובות שלי."

הוא ציין כי הגה את התוכנית אחרי שגילה כי בתקופת מאסרו הראשונה חסך סכומים נאים. "היה לי חשבון בנק ובו 45 אלף שקלים, משכורת ממשרד האסיר הפלסטיני. כמו כן קיבלתי כספי קצבה מחמאס, מאגודת אל נור, 8,000 דולר. (כך) אספתי 70 אלף שקל לקנות בית שעולה 140 אלף. נשאר לי חסר סכום של 30 אלף לחתונה." לדבריו, כדי להשלים את הסכום החליט לבצע מעשים שייגרמו למאסרו.

עדותו של חוסני חושפת כנראה את השיטה. נתונים שריכז ארגון "מבט לתקשורת הפלסטינית" נשענים על פרסומים גלויים של הרשות בכלי התקשורת ובאתרים הממשלתיים הרשמיים. עולה מהם כי במהלך 2013 העבירה הרשות למחבלים שהשתחררו מענקים בסכום כולל של 15 מיליון דולר. כל אחד מהם מקבל תגמול חודשי בהתאם לחומרת העבירה שביצע וככל שהמעשה חמור יותר, כך התגמול גבוה יותר.

כך למשל, הרוצחים ששחררה ישראל במסגרת חידוש השיחות עם הפלסטינים, מקבלים קצבה חודשית של כ-1,400 דולר למשך שלוש שנים. הסכום המצטבר שכל אחד מהם יקבל יגיע לכ-50 אלף דולר. הם והאסירים הנוספים נהנו מתמיכתה הנדיבה של הרשות גם כשהיו בין הסורגים, כאשר ככל שהעונש חמור יותר כך התשלום גבוה יותר.

אסיר שנשפט לתקופה של עד שלוש שנים, ישתכר מדי חודש 1,400 שקלים. לעומתו, מחבל שמרצה 10-15 שנים, כבר מקבל 6,000 שקל בחודש. הטרוריסטים הכבדים ביותר, שנשפטו ל-30 שנה ויותר, נהנים משכר קבוע של 12 אלף שקלים לכל חודש. נוסף לכך, מקבל כל אסיר פלסטיני הכלוא בישראל 400 שקלים להוצאות פרטיות בכלא.

כמו כן, לפי עדותו של השר לענייני אסירים ברשות, משרדו משלם גמלה מיוחדת למי שלא מצאו עבודה לאחר השחרור, בסך 2,000 שקלים לחודש. הסכום הכולל הוא כ-25 מיליון דולר בשנה. הכפלת הסכומים האלה במספר האסירים הכלואים בארץ מלמדת כי ההוצאה הכוללת על תשלומי השכר והתמיכה במחבלים הכלואים והמשוחררים, מגיעה ל-100 מיליון דולר בשנה.
מדובר על פי ההערכה ב-5% מתקציבה הכולל של הרשות.
כל הנתונים האלה הועברו בימים אחרונים לוועדת חקירה מיוחדת של הפרלמנט הבריטי הבודקת את הטענות על כך שכספי הסיוע האירופי לפלסטינים מאפשרת להם להקצות סכומים נכבדים למחבלים.

"העדות של חוסני מאשרת את הטענה שלנו שהמשכורות שמשלמת הרש"פ לאסירים אינם רק פרס לטרור אלא גם עידוד לטרור", אומר איתמר מרכוס, מנכ"ל "מבט לתקשורת הפלסטינית". לדבריו, "ברוב מדינות המערב קיימים חוקים האוסרים על תמיכה פיננסית בטרור. למרות החוקים האלה המדינות הללו תומכות ברשות הפלסטינית וכך מאפשרים לה להפנות דולרים רבים לתמיכה במחבלים."