English

 


PMW בתקשורת
אתר מידה מדווח על ממצאי מבט לתקשורת פלסטינית במסגרת דיון על חוק טיילור פורס
Share |


חוק חדש בארה"ב: שכר מחבלים ינוכה ממענקי הסיוע לרשות

אתמול (רביעי) אושר בוועדת יחסי החוץ של הקונגרס האמריקני "חוק טיילור פורס", הקובע כי הסיוע הכספי האמריקני לרשות הפלסטינית יוגבל כל עוד הרשות משלמת משכורות למחבלים ולמשפחותיהם. הצעת החוק, שיזם חבר הקונגרס הרפובליקני דאג למברון מקולרדו, אושרה בוועדה פה אחד, לאחר שבחודש יולי היא עברה בוועדת החוץ של הסנאט.

החוק הנוכחי מחייב להפחית את הסיוע האמריקני בסכום השווה לזה ששילמו הרשות הפלסטינית, אש"ף או ארגונים אחרים, למחבלים שביצעו פעולות טרור או לבני משפחותיהם. החקיקה אינה משפיעה על מימון של שיתוף פעולה ביטחוני, וגם איננה מקזזת תשלומים מתוכניות הומניטריות. מיד לאחר השלמת החקיקה בסנאט יועבר החוק לבית הנבחרים ולאחר מכן לחתימה של הנשיא טראמפ, שכבר הצהיר כי יחתום עליו.

טיילור פורס, שעל שמו נקרא החוק, היה סטודנט אמריקני שנרצח בפיגוע דקירה בירושלים במרץ 2016, במהלך סיור לימודי שקיים בישראל. המחבל, בשאר מצאלחה מן הכפר חג'ה שליד קדומים, פצע עוד עשרה בני אדם. הטלוויזיה הרשמית של הרשות הפלסטינית האדירה את המחבל, וכינתה אותו "שהיד" [כפי שדווח ע"י מכון "מבט לתקשורת פלסטינית, עורך].
 

 
על פי מכון המחקר "מבט לתקשורת פלסטינית", הסכום שהקצתה הרשות הפלסטינית עבור תשלומים למחבלים שנכלאו בישראל, עלה בשנה הנוכחית, 2017, ב-13 אחוזים – מ-135 מיליון דולר בשנה שעברה, ל-158 מיליון דולר בשנה הנוכחית. התשלומים לבני משפחותיהם של מחבלים מתים עלו ב-4 אחוזים, מ-183 מיליון דולר בשנה הקודמת ל-197 מיליון דולר בשנה הנוכחית. בסך הכול מוציאה הרשות השנה 355 מיליון דולר עבור מימון ישיר של הטרור, המהווים כ-7 אחוז מתקציבה הכללי.

כאמור, ביולי עברה הצעה דומה בוועדת החוץ של הסנאט, ביוזמתו של הסנטור לינדזי גראהם, ברוב של 17 מול 4. החוק עבר בעידודו של יו"ר הוועדה, בוב קרוקר. מעניין לציין את הקשר בין הסטודנט הנרצח, טיילור פורס, לנציגים הרפובליקנים שקידמו את החוקים נגד מימון הטרור. הסנטור לינדזי גראהם מגיע ממדינת דרום-קרוליינה שבה התגורר פורס, ואילו הסנטור בוב קרוקר מייצג את מדינת טנסי שבה למד פורס, באוניברסיטת ונדרבליט.

"טיילור היה גיבור אמריקני שנרצח באכזריות בידי טרוריסטים", אמר גראהם לאחר אישור החוק בוועדה. "במקום לגנות את ההתקפה הנוראה הזאת, ועוד רבות כמוה, הרשות הפלסטינית מתגמלת טרוריסטים. התגמולים הללו על פיגועי טרור אינם עולים בקנה אחד עם הערכים האמריקניים, ועם ההגינות והשלום. במילים פשוטות, אתה לא יכול להיות שותף לשלום כאשר אתה משלם לאנשים כדי שיבצעו פעולות טרור".

בוב קורקר, יו"ר ועדת יחסי החוץ של הסנאט, אמר כי "חקיקה זו תאלץ את הרשות הפלסטינית לבחור – האם להתמודד עם השלכות האלימות המתמשכת, או לסיים את התרגיל השנוא הזה מיד".

הנחיה דומה קיבלה לפני כשנה ממשלת בריטניה, בנוגע לכספי הסיוע שמעבירה הממלכה לרשות הפלסטינית בהיקף של 25 מיליון פאונד. הצעד הזה נעשה בעקבות תחקיר של ה'דיילי מייל', שהוביל למחאה ציבורית. לאחר תקופה שבה הוקפאו הכספים, גובשו הנחיות חדשות בנושא.

ארה"ב ובריטניה אינן היחידות: גם מדינות שידידותן לישראל הדוקה פחות ושלעתים אף מותחות עליה ביקורת חריפה, מתחילות לבדוק למה משמשים הכספים שהן מעבירות לרשות הפלסטינית. כך למשל, שר החוץ הנורווגי בורגה ברנדה גינה בחריפות את הרשות הפלסטינית על שימוש במימון נורווגי להקמת מרכז נשים בכפר בורקה, שנקרא על שם המחבלת דלאל מוגרבי. באופן חסר תקדים, ברנדה דורש להסיר מסמל הבניין באופן מיידי את הלוגו של משרד החוץ הנורבגי, ותובע מהפלסטינים להשיב לנורווגיה את כספי הסיוע שקיבלו.

שר החוץ הדני, אנדרס סמואלסון, הודיע כי "עד שלא תיערך בדיקה של 24 הארגונים הפלסטיניים הלא ממשלתיים שאנו מסייעים להם, הסיוע ייעצר. אני מזועזע משימוש בכספים דנים להאדרת טרוריסטים פלסטינים. הדבר בלתי מתקבל על הדעת, והוא מהווה וניצול לרעה של הנדיבות הדנית".

לאחרונה עברה גם במליאת הכנסת, בקריאה טרומית, הצעת חוק שלפיה משכורות המחבלים יקוזזו מהכספים שישראל מעבירה לרשות הפלסטינית. בהצעה, שיזם ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד), תמכו 48 ח"כים ו-13 התנגדו.

לחצו כאן לשאר הכתבה
 
 


הדוח הקודם הדוח הבא



לארכיון PMW בתקשורת




Created by swat