תשלומי המשכורות למחבלים מהרשות הפלסטינית גדלו ב-11.8% ב-2019
למרות המשבר הכלכלי שהרש"פ הביאה על עצמה
- בחודשים ינואר - מאי 2019 הוצאת הרש"פ על משכורות למחבלים אסירים ומשוחררים הייתה 234 מיליון ש"ח
- נתונים אלה מראים כי הרש"פ הגדילה את תשלומי המשכורות למחבלים אסירים ב-11.8% בהשוואה לשנת 2018
- משרד האוצר של הרש"פ החזיר לאתר האינטרנט שלו את דוחות ביצוע התקציב רק לאחר ש"מבט לתקשורת פלסטינית" חשף כי הרש"פ הסתירה את נתוניה הכספיים
- הדוחות משקפים את החלטת הרש"פ להטיל את הכלכלה הפלסטינית למשבר, ואת החלטתה להעניש את עובדי הציבור שלה על ידי קיצוץ שכרם, בעת שהיא ממשיכה לשלם את משכורות המחבלים באופן מלא
מוריס הירש, עו"ד, איתמר מרכוס ונאן ז'אק זילברדיק
הרשות הפלסטינית פרסמה לאחר עיכובים את דוחות התקציב החודשיים שלה לחמשת החודשים הראשונים של 2019. על פי דוחות אלה, הרש"פ הוציאה לא פחות מ-234,172,000 ש"ח, או סכום ממוצע של 46,834,400 ש"ח בחודש, על משכורות למחבלים אסירים (כולל משוחררים), וזאת למרות המשבר הכלכלי שהרש"פ המיטה על עצמה.
על פי הממוצע החודשי הזה, ההוצאה של הרש"פ על מתן תמריצים כספיים למחבלים אסירים בשנת 2019 תגיע ל-562 מיליון ש"ח, בהשוואה להוצאה של 502 מיליון ש"ח בשנת 2018. ההפרש הזה מסתכם ב-60 מיליון ש"ח בשנה, כלומר עלייה של 11.8% בהוצאת הרש"פ על משכורות למחבלים אסירים ב-2019.
מאז שנת 2014 משרד האוצר של הרש"פ מפרסם תחזית תקציב שנתית במחצית הראשונה של כל שנה, וכן דוחות חודשיים על הוצאת הרש"פ בפועל בכל קטגוריה תקציבית. על בסיס עדכוני התקציב החודשיים האלה, מכון "מבט לתקשורת פלסטינית" חשף כי הוצאת הרש"פ ב-2018 על משכורות למחבלים אסירים ומחבלים משוחררים הייתה לא פחות מ-502 מיליון שקלים.
מיד אחרי שהקבינט החליט על יישום החוק נגד תגמולים כספיים לטרור, וממשלת ישראל החלה לקזז מהכנסות המסים של 2019 המועברות לרש"פ, את הסכומים שמכון "מבט לתקשורת פלסטינית" הראה כי הרש"פ הוציאה ב-2018 למשכורות למחבלים אסירים, הרש"פ החליטה להתעלם מדרישת המדינות התורמות שלה לשקיפות פיננסית, והסתירה את כל נתוני התקציב שלה. במקום העדכונים החודשיים על ביצועי התקציב, אתר משרד האוצר של הרש"פ רק פרסם הודעה: "בגלל חוק החירום וההשלכות המשפטיות מול הצד הישראלי, הדו"חות הכספיים הופסקו באופן זמני." ההודעה הזו הופיעה באתר משרד האוצר של הרש"פ במשך כמעט שלושה חודשים.
כעת, פחות מחודש לאחר ש"מבט לתקשורת פלסטינית" חשף את העובדה שהרש"פ הסתירה את הנתונים הכספיים שלה, משרד האוצר של הרש"פ החזיר לאתר את רוב המידע התקציבי השוטף שבעבר נכלל באתר שלו. אך באופן מדהים, כל ספרי התקציב של הרש"פ לשנים 2018-2014 הוסרו מהאתר, וגם התקציב של 2019 טרם פורסם.
מעיון בעדכוני התקציב לחמשת החודשים הראשונים של 2019, מתברר כי הרש"פ אכן מיישמת את סדרי העדיפות המוצהרים שלה - להשתמש במקורות המימון שלה, לפני כל עניין אחר, כדי לשלם את המשכורות למחבלים האסירים והמשוחררים, וכן למשפחות המחבלים ההרוגים הנקראים "שהידים." יושב ראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס, ובכירים פלסטינים אחרים, חזרו והדגישו פעמים רבות את העמדה הזו.
"[ישראל] החלה לאחרונה לנכות חלק גדול מכספינו שהיא גובה... הידועים ככספי הקיזוז המגיעים לסך של 200 מיליון דולר בחודש, וזאת בתואנה שאנחנו משלמים משכורות למשפחות האסירים והשהידים והפצועים... אמרנו ואנו אומרים לישראל ולעולם כולו, שאנו לא ננטוש את בני עמנו, ובמיוחד אלה מביניהם שהקריבו. אנו נמשיך לתמוך בהם, גם אלה יהיו המשאבים הכספיים האחרונים שלנו."
[הטלוויזיה הרשמית של הרש"פ, 31/03/2019]
בעוד שהרש"פ מודה כי היא מוציאה השנה אף יותר כסף על משכורות למחבלים, ידיעה שפורסמה בתקשורת הישראלית אתמול אומרת כי ישראל שוקלת לוותר על 200 מיליון ש"ח מדי חודש מהמסים שהרש"פ משלמת לישראל על דלק, במטרה להקל על המשבר הכלכלי של הרש"פ. זוהי ידיעה מפתיעה במיוחד מאחר שנראה שצעד כזה חותר תחת מדיניות ממשלת ישראל. הידיעה הזו מגיעה בזמן שהרש"פ לא רק סירבה לעצור את תגמולי הטרור, אלא היא אף מגדילה את הוצאתה בסעיף זה. יהיה מעניין לראות אם ההודאה הזו של הרש"פ מהזמן האחרון, שהיא הגדילה את הוצאתיה על מתן תגמולים בטרור, תשפיע על התמיכה הכספית של הקהילייה הבינלאומית לרשות הפלסטינית, או על הצעדים של ישראל להקלה על המשבר הכספי ברש"פ.
רקע:
ביולי 2018 ישראל העבירה את חוק "קיזוז משכורות המחבלים." כאשר ממשלת ישראל החלה ליישם את החוק ולנכות כ-42 מיליון ש"ח בחודש - סכום השווה למה שהרש"פ הוציאה מדי חודש ב-2018 על משכורות למחבלים - הרש"פ קיבלה שתי החלטות:
ראשית, הרש"פ החליטה לדרדר את הכלכלה הפלסטינית למשבר, כאשר היא סירבה לקבל את כל כספי העברות המסים, שישראל גובה עבורה - כ-670 ש"ח בחודש. החלטה זו נועדה כפי הנראה לגרום למשבר כלכלי חמור, שאותו התכוונה הרש"פ למנף כדי ללחוץ על ישראל לוותר על החלטתה לקזז את כספי משכורות המחבלים, וגם כדי לגרום לקהילייה הבינלאומית ללחוץ על ישראל לבטל את קיזוז הכספים, ובה בעת לגרום לתורמים הבינלאומיים של הרש"פ לתת לה יותר כספים.
שנית, ככל הנראה, כתוצאה מהקשיים הכלכליים שהרש"פ הביאה על עצמה, הרש"פ החליטה להעניש את עובדי הציבור שלה על ידי קיצוץ שכרם, בעוד שהיא ממשיכה לשלם במלואן את משכורות האסירים המחבלים.
עדכוני התקציב של הרש"פ משקפים את שתי ההחלטות האלה.
במקום נתונים מדויקים המשקפים את הכנסות הרש"פ מהמסים שישראל גובה ומעבירה רש"פ, עדכון התקציב לחודש מאי של הרש"פ מורכב מהערכה בלבד בתוספת הבהרה באנגלית:
בעוד שתיאור הקיזוז מכספי המסים כ"שוד" או "גניבה" נהיה התגובה האוטומטית של מנהיגי הרש"פ לחוק החדש המיועד להיאבק במתן תמריצים כספיים לטרור, הם גם הודו שהרש"פ לא יכולה לקבל את כספי המיסים המופחתים, מאחר שתהיה בכך הסכמה משתמעת שהאסירים הפלסטינים הם אכן מחבלים, ושתשלום משכורות להם אינו לגיטימי.
ראש הממשלה הפלסטיני, מוחמד אשתייה, הסביר זאת בראיון לעיתון ניו יורק טיימס באנגלית:
"הסכמה לקבל את הכספים המופחתים מישראל, הוא [אשתייה] אמר, יהיה בבחינת הכרה בכך שהתשלומים [של המשכורות] מעודדים טרור, והוא דוחה את הטענה הזו.
'מבחינה פוליטית, איננו יכולים להסכים להגדרה כי בנינו שנמצאים בכלא הם טרוריסטים', אמר אשתייה, 'ומבחינה חוקית זה עשוי לחשוף את הרשות ואת הבנקים הפלסטינים לתביעות בבתי משפט בישראל ובארצות הברית.'"
[ניו יורק טיימס, 05/06/2019]
מוופק מטר, חבר המועצה המהפכנית של פת"ח ובעל טור קבוע בעיתון הרשמי של הרש"פ, כתב:
"האם אלה שמבקרים [את החלטת עבאס שלא לקבל את כל כספי העברות מסים מישראל] אינם רואים כי הסכמה של ההנהגה לקבל את כספי המסים כשהם מופחתים, היא בבחינת הכרה מרצון בחוק הישראלי שנקרא 'משכורות הטרור', שנחקק על בסיס ה'מאבק במימון הטרור'?
מה עיוור את המבקרים הללו וגרם להם להתעלם מהעובדה שאם נקבל את כספי המסים, משמעות הדבר היא שאנו מכירים בכך שהלוחמים הפידאים (מחרפי נפש) - השהידים, האסירים והמשוחררים... ייחשבו לטרוריסטים, לא רק מתוקף החוק הישראלי אלא גם מתוקף הסכמתנו לניכוי... פלסטיני פטריוט בשום אופן לא יזקוף לחובתו הסכמה להגדרת הלוחמים הפלסטינים, הערבים והזרים שלחמו אתנו למען החירות, כטרוריסטים."
[עיתון הרש"פ אל-חיאת אל-ג'דידה, 30/04/2019]
אילו הרש"פ הייתה מקבלת את העיקרון שמתן תגמול כספי למחבלים אסירים הנו אסור, וחדלה ממדיניות התמריצים הכספיים למחבלים, הייתה לכך תוצאה כפולה: ראשית, ממשלת ישראל הייתה יכולה להעביר לרש"פ את כל הכספים שהיא ניכתה מהעברות המסים. שנית, החלטה זו הייתה גם מאפשרת את חידוש הסיוע מארה"ב לרשות הפלסטינית, אשר הופסק מתוקף חוק טיילור פורס האמריקני - חוק שמתנה את הסיוע הניתן לרש"פ מארה"ב בביטול מדיניות עידוד הטרור.
בנוגע למשכורות שהרש"פ משלמת, עדכוני התקציב שלה מראים בבירור שיש חוסרים ופיגורים בתשלום המשכורות של עובדי הציבור של הרש"פ, בזמן שאין סימנים דומים לכך במה שנוגע לתשלום משכורות המחבלים.
התעקשותה של הרש"פ לדבוק בדוגמטיות במדיניות תגמול הטרור שלה, אפילו עד כדי פגיעה בשכרם של עובדי הציבור שלה שומרי החוק, מבוססת על ההודאה הברורה כי הרש"פ אחראית על כל המחבלים הפלסטינים, ושהרש"פ שלחה את המחבלים הפלסטינים לבצע פיגועי טרור.
להלן קטע ארוך יותר ממאמרו של איש פת"ח מוופק מטר שצוטט לעיל:
כותרת: "כספי המסים - קרב חדש על הכבוד [במקור 'מערכת כראמה']"
[מאת מוופק מטר:]
"האם אלו שלא מצאה חן בעיניהם החלטת הנשיא אבו מאזן להחזיר [לישראל] את כספי המסים שמהם נוכתה עלות המשכורות של משפחות השהידים והאסירים, יודעים כי כותרת החוק שהציע הטרוריסט אביגדור ליברמן הייתה 'משכורות הטרור'?! האם הם יודעים שחבר הכנסת ממפלגת הליכוד, אבי דיכטר, אחד מיוזמי הצעת החוק, אמר להנהגה הפלסטינית: 'אתם מוציאים 7% מהתקציב שלכם על מימון טרור'?!
...
האם המבקרים [את החלטת עבאס] אינם רואים כי הסכמה מצד ההנהגה לקבל את כספי המסים מופחתים, היא בבחינת הכרה מרצון בחוק הישראלי שנקרא 'משכורות הטרור', שנחקק על בסיס ה'מאבק במימון הטרור'?
מה עיוור את המבקרים הללו וגרם להם להתעלם מהעובדה שאם נקבל את כספי המסים, משמעות הדבר היא שאנו מכירים בכך שהלוחמים הפידאים (מחרפי נפש) - השהידים, האסירים והמשוחררים... ייחשבו לטרוריסטים, לא רק מתוקף החוק הישראלי אלא גם מתוקף הסכמתנו לניכוי...
אנו יודעים בוודאות שחברי הכנסת שחוקקו את החוק יודעים היטב שכל לוחם ופידאי פלסטיני או ערבי שהיה אתנו ושנפל כשהיד או נפל בשבי, פעל בהתאם לחוקים ולאמנות של המוסדות הבינלאומיים, אשר נתנו לו את הזכות להתנגדות חוקית לכיבוש ולהתנחלויות.
פלסטיני פטריוט בשום אופן לא יזקוף לחובתו הסכמה להגדרת הלוחמים הפלסטינים, הערבים והזרים שלחמו אתנו למען החירות, כטרוריסטים. כמו כן, אנחנו לא נזקוף לחובתנו את החרפה שבבגידה במשפחות השהידים ובאסירים; מכובד יותר להתאבד, אם לא למות ברעב, מאשר להגיע ליום שבו נמכור את כבוד המהפכן והמהפכה ואת כבודנו הלאומי..."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 30/04/2019]
חוק "קיזוז משכורות המחבלים" - חוק ישראלי הקובע כי התשלומים שהרש"פ משלמת למחבלים ולבני משפחה של מחבלים הרוגים מהווה תמריץ כספי לטרור. החוק מנחה את המדינה לנכות ולהקפיא את סכומי הכספים שהרש"פ משלמת במשכורות למחבלים כלואים ולבני משפחות של "שהידים", מכספי העברות המסים שישראל גובה מעבירה לרש"פ. אם הרש"פ תפסיק את התשלומים האלה במשך שנה, ממשלת ישראל תוכל להעביר לרש"פ את כל או חלק מהכספים המוקפאים.
החוק התקבל בכנסת ב-02/07/2018, והיישום שלו אושר לראשונה בקבינט המדיני-בטחוני ב-17/02/2019, אשר החליט על הקפאת 502,697,000 ש"ח מההעברה השנתית לרש"פ. בתגובה, הרש"פ הודיעה שהיא לא תקבל שום כספי מסים שישראל גובה עבורה, אם ישראל לא תעביר את הכספים המוקפאים.
במהלך ההצבעה בקריאה ראשונה על החוק בכנסת ביולי 2018, אמר יוזם החוק אבי דיכטר:
"עזרה רבה קיבלה ועדת החוץ והביטחון בדיוניה... מ"מבט לתקשורת פלסטינית," שסיפקו לנו נתונים אותנטיים שאפשרו דיונים פוריים, מקצועיים, דקויות שקשה מאוד להשיג בלי נתונים מדויקים." [אתר הכנסת, 02/07/2018]
|