English

 


פרסומי PMW
המאבק החמוש - פונקציה של רווחיות
Share |
הרשות הפלסטינית:
המאבק החמוש - פונקציה של רווחיות

איתמר מרכוס ונאן ז'אק זילברדיק

ראש הממשלה הפלסטיני לשעבר, אחמד קריע (אבו עלאא'), אמר בראיון כי הפעלת "ההתנגדות" החמושה היא פונקציה של רווחיותה: "אם היא [ההתנגדות] נותנת לי [תועלת] ללא מחיר, כן."

המסר של אבו עלאא' הוא כי המאבק המזוין אינו מגונה, אלא הוא דבר שיש לעשות בו שימוש על פי שיקולי רווח-הפסד. מסר זה הינו עיקרון שהרשות הפלסטינית הדגישה לאורך כל הפסקת האש הנוכחית.

בעוד שהרשות הפלסטינית ממשיכה להבטיח לקהילה הבינלאומית כי היא מחויבת לאי-אלימות, הרי שבשלושת החודשים מאז תחילת שיחות הקרבה, היא חוזרת ואומרת בערבית, לעמה, כי המאבק החמוש הוא עדיין אופציה אפשרית. ה"התנגדות" החמושה מושעית רק מפני שהיא מנוגדת כרגע לאינטרסים הפלסטינים.

להלן חלק מתמליל הראיון של אחמד קריע, ואחריו דוגמאות נוספות להצגת "המאבק החמוש" כאופציה לגיטימית התלויה ברווחיותה ובאפשרות לבצעה.

1. ראיון עם אחמד קריע (אבו עלאא'), ראש הממשלה הפלסטיני לשעבר, ראש המחלקה לענייני ירושלים באש"פ, בנוגע לסכסוך עם ישראל:

אחמד קריע: "כל האופציות פתוחות מבחינתי: משא ומתן, פעילות פוליטית, פעילות עממית והתנגדות [חמושה] - ועלינו להמשיך בה."
שאלה: "כיום, מהי האופציה לפי דעתך?"
תשובה: "כל אלה."
שאלה: "וביניהן ההתנגדות [החמושה]?"
תשובה: "אני רואה ומנתח, ואם היא [ההתנגדות] נותנת לי ללא מחיר, כן."
[אל-שרק אל-אווסט (לונדון); פורסם באל-חיאת אל-ג'דידה, 05/08/2010]
 
2. נביל שעת', חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית, הממונה על היחסים הבינלאומיים בפת"ח, וחבר המועצה המרכזית של פת"ח, אומר כי המו"מ הינו "טקטי" ו"זמני":
"ד"ר נביל שעת', נציב היחסים הבינלאומיים וחבר הוועד המרכזי של פת"ח... הבהיר ד"ר שעת' כי ההחלטה על חידוש המו"מ הייתה החלטה טקטית, כלומר החלטה זמנית הגנתית... והיא תלויה באפשרות להשיג תוצאות ממשיות עבור הפלסטינים. הוא סיים בדברים: 'אפילו ההתנגדות משתמשת בטקטיקה הגנתית כדי לא לאבד את כל ההזדמנויות.'"
[א-דוסתור, 10/06/2010]

3. נביל שעת', חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית, הממונה על היחסים הבינלאומיים בפת"ח, וחבר המועצה המרכזית של פת"ח, מגן על הזכות למאבק חמוש כאשר זהו חלק מ'האינטרס של העם הפלסטיני:

"חבר הוועד המרכזי, ד"ר נביל שעת'... הדגיש כי 'זוהי זכותו של העם הפלסטיני להגן על עצמו, וזכותו לפעול בדרך של המאבק המזוין. פעלנו בדרך זו במשך 100 שנים. פת"ח הובילה אותו במשך 23 שנה, וחמאס אימצה אותו במשך 15 שנה. אנחנו גאים בכל השהידים שלנו וזו היא זכותנו לשוב לעימות המזוין מתי שנראה בכך אינטרס לעמנו.'"
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 07/06/2010]

4. נביל שעת', חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית, הממונה על היחסים הבינלאומיים בפת"ח, וחבר המועצה המרכזית של פת"ח, מסביר את "אי היכולת לעסוק במאבק המזוין בזמן הנוכחי."

"שעת' הדגיש כי אסטרטגיית המאבק המוצהרת של פת"ח היא אימוץ המאבק העממי 'הבלתי אלים' נגד ישראל, בשל אי היכולת לעסוק במאבק המזוין, אשר הפך בלתי רצוי בזמן הנוכחי, אף על פי שהוא זכות של העם הפלסטיני, המובטחת בכל האמנות וההחלטות הבינלאומיות...
שעת' אמר: 'הבהרתי זאת למנהיגי תנועת חמאס; אמרתי לאסמאעיל הנייה במהלך פגישתי עמו בביקורי בעזה כי התנאים הערביים, האזוריים והבינלאומיים אינם מאפשרים לנו לעסוק במאבק מזוין'... שעת' הדגיש כי המאבק הבלתי אלים אינו פחות מכובד מהמאבק המזוין, וכי אין משמעותו כניעה לדרישות הישראליות." 
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 20/05/2010] 

5. נביל שעת', חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית, הממונה על היחסים הבינלאומיים בפת"ח, וחבר המועצה המרכזית של פת"ח, אומר כי המאבק המזוין איננו דחוי.

"נביל שעת' אמר: '...ההתרחקות הנוכחית מהמאבק המזוין, אין משמעותה דחייתו באופן כולל...' הוא ציין כי הקושי שבעימות מחייב את העם הפלסטיני לגוון בפעילות המאבק שלו - יחד עם הדגשת חשיבותו של המאבק המזוין, אשר הניח את הבסיס לקיום המדינה ותרם לשמירה על הזכות ולהצגתה בפני העולם - במיוחד מאחר שהמאבק המזוין בתקופה הנוכחית אינו אפשרי, או איננו אפקטיבי בשל הקשיים שעמם מתמודד העם הפלסטיני."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 21/05/2010]
 
6. מאמר ביומון הרש"פ: "המאבק המזוין הינו בלתי אפשרי כעת."
"אין לי גם ספק שההתנגדות העממית היא האופציה ההכרחית מבין האופציות של המאבק הלאומי לסילוק הכיבוש, שכן האופציה של המאבק המזוין בלתי אפשרית בזמן הנוכחי... "
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 24/05/2010]
 
7. בכיר פת"ח, עבאס זכי, חבר המועצה המרכזית, מצדיק את האלימות:

"עבאס זכי, חבר הועד המרכזי של פת"ח, אינו סבור כי יושג הסכם פלסטיני-ישראלי בצל הממשלה הימנית הקיצונית, אך הוא השאיר את השער פתוח בפני 'חזרה להחלטה 181 [החלטת החלוקה - משנת 1947] ולכל צורות המאבק, ובכלל זה המאבק המזוין, אם ייכשל המו"מ... אם ישראל תתעקש להמשיך בדרך של סגירת שערי השלום, כפי שהיא עושה כעת... הרי שלא יהיו ביטחון ויציבות באזור, ואנו נלך לאו"ם, כשאנו חמושים ב[דרישת] הסף של תחילת המאבק, שהוא החלטה 181 ובזכות המאבק המזוין, ועם תמיכה ערבית שתיתן שוליים רחבים לפעולה פלסטינית... השער פתוח לחזרה אל האו"ם, כך שלהחלטות 242 ו- 338 לא יהיה עוד ערך, ותהיה חזרה להחלטה 181 [משנת 1947], היא החלטת החלוקה ותעודת הלידה של ישראל ושל המדינה הפלסטינית. ובנוסף, חזרה להחלטת האו"ם 3236, הנותנת לעם הפלסטיני את הזכות לכל צורות המאבק, ובכלל זה המאבק המזוין...
הוא קרא 'לכינוס שיאחד את הנהגת פת"ח וחמאס...' והוסיף: 'אנחנו בעד כל מי שמגן על המולדת ונושא נשק כדי להגן עליה, מפני שהוא תומך ברעיון של פת"ח של ההתנגדות.'
[עבאס זכי] הוסיף: 'לא כל מי שהוא נגד ההתנגדות או נגד פעולה מדינית, מייצג את הזרם המרכזי... אין הבדל בין ההתנגדות לבין הפעולה המדינית. ההתנגדות אינה התאבדות, אלא היא נזקקת לאקלים מסוים כדי לפנות אליה בזמן המתאים, בכדי להטיל את המחיר הגבוה ביותר על האויב ולהגשים את תועלתה. כמו כן, הפעולה המדינית היא אמנות האפשר...'"
[מתוך: אל-ר'ד (ירדן), 22/05/2010]
 
לדוגמאות נוספות בה הרשות הפלסטינית משתמשת באסטרטגיה של אלימות ודיפלומטיה לחץ כאן.


הידיעה הקודמת הידיעה הבאה



לארכיון פרסומי PMW




Created by swat