עבאס, בינואר 2011, בהצהרות סותרות:
לא לאלימות, כן למלחמה נגד ישראל
איתמר מרכוס ונאן ז'אק זילברדיק
[בולטין זה פורסם באנגלית ב- 30/01/2011]
יו"ר הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, יצא לאחרונה בהצהרות סותרות בנוגע לאלימות ולמלחמה נגד ישראל. עבור קהל מערבי דובר אנגלית, טען עבאס כי לעולם לא יפנה לדרך האלימות. לעומת זאת, בפני הקהל דובר הערבית, טען כי יצטרף למדינות ערב במאבק נגד ישראל.
בדבריו עבור הקהל המערבי: "אני מחויב לשלום, אך לא לנצח. אינני מתכוון לחזור לאלימות - לעולם לא. בחיי, לעולם לא אעשה זאת. אך לא אוכל להישאר בתפקידי לנצח ולא לעשות דבר."
בדבריו עבור הקהל הערבי: "אמרתי לא פעם שאם הערבים רוצים מלחמה - אנחנו איתם."
עבאס הביע את עמדותיו נגד האלימות בראיון עם ברנרד אבישי עבור מגזין ה"ניו-יורק טיימס". הדברים נועדו לקהל הבינלאומי ופורסמו ב"ניו-יורק טיימס" ב-27/01/2011.
את הצהרתו השנייה, בה אינו פוסל אפשרות של מלחמה, אמר עבאס בפגישה עם עיתונאים מצריים וערבים. דברים אלו נועדו לקהל הערבי, והם פורסמו בעיתון הפלסטיני הרשמי, "אל-חיאת אל-ג'דידה", ב-24/01/2011.
עבאס הדגיש כי עמדתו נגד האלימות בעת הנוכחית היא משום שלפלסטינים אין כעת יכולת לנהל מאבק מזוין, ומפני שהקהילה הבינלאומית מתנגדת לאפשרות זו. עם זאת, עבאס לא גינה את השימוש באלימות כאמצעי:
"איננו רוצים ללכת למאבק מזוין, משום שיכולותינו והאווירה הבינלאומית אינן מאפשרות זאת."
במהלך שיחות הקרבה בין ישראל לפלסטינים ב-2010, התפרסמו התבטאויות רבות של בכירים פלסטינים שתיארו את אי-האלימות נגד ישראל כטקטיקה זמנית. בדבריהם לעם הפלסטיני, המנהיגים הפלסטינים דיברו רבות בלשון מתנצלת כשהסבירו את ההיגיון העומד מאחורי אי-השימוש באלימות נגד ישראל.
נביל שעת', חבר הוועד המרכזי של פת"ח ושר החוץ הפלסטיני לשעבר, נשא מספר נאומים שבהם הצדיק את הפסקת האלימות, והדגיש כי היא נובעת מהנסיבות הנוכחיות בלבד: "המאבק המזוין בתקופה הנוכחית אינו אפשרי או איננו אפקטיבי." הוא דיבר על "אי היכולת לעסוק במאבק המזוין," והסביר כי המאבק המזוין "הפך בלתי רצוי בזמן הנוכחי," וכי "[התנאים] הבינלאומיים אינם מאפשרים לנו לעסוק במאבק המזוין." שעת' אף אמר כי "זו זכותנו לשוב לעימות המזוין כשנראה בכך אינטרס לעמנו."
עבאס חזר והביע את נכונותו להצטרף למלחמה כלל-ערבית נגד ישראל שלוש פעמים בשנה האחרונה. לראשונה בפני כינוס הליגה הערבית במרץ האחרון, לאחר מכן בחודש יולי, ופעם נוספת בינואר השנה.
להלן ציטוט דבריו של עבאס אודות מלחמה אפשרית נגד ישראל:
ב-24/01/2011, בפגישה עם עיתונאים מצריים וערביים בקהיר:
"אמרתי לא פעם שאם הערבים רוצים מלחמה - אנחנו איתם. אני אינני יכול להילחם לבדי. ניסינו את הפעילות הצבאית במהלך האינתיפאדה השנייה ובמהלך המתקפה על עזה בסוף שנת 2008 ובתחילת שנת 2009, לאחר הסירוב (של חמאס) לחידוש התהדיאה, והדבר הביא עלינו הרס. 25% מהבתים בעזה עדיין הרוסים... אנו נחושים להמשיך בפעילות הזו, ואיננו רוצים ללכת למאבק מזוין, משום שיכולותינו והאווירה הבינ"ל אינן מאפשרות זאת."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 24/01/2011]
ב-06/07/2010, בראיון לאמצעי התקשורת הירדניים ברבת-עמון:
"איננו יכולים להתמודד עם ישראל מבחינה צבאית, והנקודה הזו נידונה בפסגה הערבית שנערכה בחודש מרץ בעיר סירת [לוב], שם פניתי אל מדינות ערב ואמרתי, אם אתם רוצים מלחמה, ואם כולם ילחמו בישראל, אנו בעד זה, אך הפלסטינים לא ילחמו לבדם משום שאין להם יכולת לעשות זאת... הגדה המערבית נהרסה לחלוטין ולא נסכים שהיא תיהרס בשנית. אין יכולת להתמודד עם ישראל מבחינה צבאית."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 06/07/2010]
להלן ציטוטי דבריו של חבר הוועד המרכזי של פת"ח, נביל שעת':
נביל שעת', חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית, הממונה על היחסים הבינלאומיים בפת"ח, וחבר המועצה המרכזית של פת"ח, מסביר את "אי היכולת לעסוק במאבק המזוין בזמן הנוכחי":
"ד"ר שעת' הדגיש כי אסטרטגיית המאבק המוצהרת של פת"ח היא אימוץ המאבק העממי 'הבלתי אלים' נגד ישראל, בשל אי היכולת לעסוק במאבק המזוין, אשר הפך בלתי רצוי בזמן הנוכחי, אף על פי שהוא זכות של העם הפלסטיני, המובטחת בכל האמנות וההחלטות הבינלאומיות...
שעת' אמר: 'הבהרתי זאת למנהיגי תנועת חמאס; אמרתי לאסמאעיל הנייה במהלך פגישתי עמו בביקורי בעזה כי התנאים הערביים, האזוריים והבינלאומיים אינם מאפשרים לנו לעסוק במאבק מזוין'... שעת' הדגיש כי המאבק הבלתי אלים אינו פחות מכובד מהמאבק המזוין, וכי אין משמעותו כניעה לדרישות הישראליות."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 20/05/2010]
נביל שעת', חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית, הממונה על היחסים הבינלאומיים בפת"ח, וחבר המועצה המרכזית של פת"ח, אומר כי המאבק המזוין הינו לגיטימי:
"'ההתרחקות הנוכחית מהמאבק המזוין, אין משמעותה דחייתו באופן כולל...' הוא ציין כי הקושי שבעימות מחייב את העם הפלסטיני לגוון בפעילות המאבק שלו - יחד עם הדגשת חשיבותו של המאבק המזוין, אשר הניח את הבסיס לקיום המדינה ותרם לשמירה על הזכות ולהצגתה בפני העולם - במיוחד מאחר שהמאבק המזוין בתקופה הנוכחית אינו אפשרי, או איננו אפקטיבי בשל הקשיים שעמם מתמודד העם הפלסטיני."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 21/05/2010]
נביל שעת', חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית, הממונה על היחסים הבינלאומיים בפת"ח, וחבר המועצה המרכזית של פת"ח, אומר כי המו"מ הינו "טקטי" ו"זמני":
"ד"ר נביל שעת', נציב היחסים הבינלאומיים וחבר הוועד המרכזי של פת"ח... הבהיר ד"ר שעת' כי ההחלטה על חידוש המו"מ הייתה החלטה טקטית, כלומר החלטה זמנית הגנתית... והיא תלויה באפשרות להשיג תוצאות ממשיות עבור הפלסטינים. הוא סיים בדברים: 'אפילו ההתנגדות משתמשת בטקטיקה הגנתית כדי לא לאבד את כל ההזדמנויות.'"
[א-דוסתור (ירדן), 10/06/2010]
נביל שעת', חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית, הממונה על היחסים הבינלאומיים בפת"ח, וחבר המועצה המרכזית של פת"ח, מגן על הזכות למאבק חמוש כאשר הדבר חלק מ"האינטרס של העם הפלסטיני":
"חבר הוועד המרכזי, ד"ר נביל שעת'... הדגיש כי 'זוהי זכותו של העם הפלסטיני להגן על עצמו, וזכותו לפעול בדרך של המאבק המזוין. פעלנו בדרך זו במשך 100 שנים. פת"ח הובילה אותו במשך 23 שנה, וחמאס אימצה אותו במשך 15 שנה. אנחנו גאים בכל השהידים שלנו וזו היא זכותנו לשוב לעימות המזוין כשנראה בכך אינטרס לעמנו.'"
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 07/06/2010]
להלן חלקים מהכתבה בעיתון "ניו-יורק טיימס" שבו התראיין מחמוד עבאס:
Olmert Memoir Cites Near Deal for Mideast Peace
By Ethan Bronner
JERUSALEM - Ehud Olmert, the former prime minister of Israel, says in new memoirs that he and Mahmoud Abbas, the Palestinian president, were very close to a peace deal two years ago, but Mr. Abbas's hesitation, Mr. Olmert's own legal troubles and the Israeli war in Gaza caused their talks to end. Shortly afterward, a right-wing Israeli government came to power...
In a separate interview, Mr. Abbas confirmed most of Mr. Olmert's account...
Mr. Avishai's article is scheduled to be published in The Times Magazine next month...
"I am committed to peace, but not forever," Mr. Abbas said. "I don't mean I will turn to violence - never. In my life, I will never do it. But I cannot stay in my office forever doing nothing."
He said Washington needed to play an active role, or "hopes for peace will collapse and the region will be controlled by extremists."
["ניו-יורק טיימס", 27/01/2011] |