28 עיריות פלסטיניות מחרימות את הסיוע האמריקני
הרשות הפלסטינית: "הממשל האמריקני לא יסחוט וישפיל את העם הפלסטיני תמורת מעט סיוע"
איתמר מרכוס ונאן ז'אק זילברדיק
עשרים ושמונה עיריות ורשויות מקומיות פלסטיניות בגדה המערבית הכריזו על "חרם על הקונסוליה האמריקנית, הדיפלומטים שלה, והמוסדות האמריקנים בירושלים." חאתם עבד אל-קאדר, מחזיק תיק ירושלים בתנועת פת"ח, הכריז על החרם, וטען כי הממשל האמריקני "אינו יכול לסחוט את העם הפלסטיני ולהשפיל אותו על ידי מעט סיוע ותמיכה."
דברים אלו מצטרפים לדבריו הביקורתיים של יו"ר הרשות, מחמוד עבאס, אודות הסיוע האמריקני, כפי שדווחו בשבוע שעבר על ידי "מבט לתקשורת פלסטינית." עבאס טען כי הרשות הפלסטינית לא תיתן לסיוע האמריקני "להכתיב" את מדיניותה.
בטלוויזיה הפלסטינית שודר כי מדובר בחרם קונקרטי נגד ארגוני הסיוע האמריקנים:
"28 מוסדות ומועצות מקומיות במחוז ירושלים הודיעו על כוונתם להחרים את מוסדות הסיוע האמריקאיים ולבטל את ההסכמים החתומים עימם בתגובה לשימוש בווטו מצד וושינגטון."
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 24/02/2011]
הטלוויזיה הפלסטינית שידרה את דבריו של חבר הלשכה המדינית של החזית הדמוקרטית, קיס עבד אל-כרים:
"העם הפלסטיני מעדיף ליזום את החרם על המוסדות האמריקאיים האלה, שנותנים סיוע לכאורה, כי הוא מעדיף חירות וכבוד על פני פת לחם הטבולה בהשפלה וכניעה."
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 24/02/2011]
עבד אל-קאדר הבהיר כי החרם "יימשך עד אשר ישנה הממשל האמריקני את עמדותיו בנוגע לעניין הפלסטיני, ובמיוחד בנוגע לסוגיית ההתנחלויות, ויתנצל בפני העם הפלסטיני ונשיאו מחמוד עבאס."
חשוב לציין כי "מעט הסיוע" שהרשות הפלסטינית דוחה כעת, מסתכם ביותר מחצי מיליארד דולר אמריקני בשנת 2010 בלבד [על פי נאומה של הילארי קלינטון, 10/11/2010.] החרם הפלסטיני על "הסיוע לכאורה" עשוי להשפיע ישירות על הרשויות המקומיות. להלן דוגמא אחת לסיוע האמריקני, כפי שמתואר באתר הסוכנות האמריקנית לסיוע, USAID, תחת "משאבי מים ותשתיות - תכנית חירום לעבודות":
"הישגים: הושלמו 201 מיזמי בנייה... נוצרו 350,000 מקומות עבודה שסייעו לכ-1.5 מיליון פלסטינים. 117 בוגרים בתכנית השתלמות הנדסה... הוקמו ארבעה מרכזי נשים... בתקציב של 658,000$, שיצרו 6,700 מקומות עבודה נוספים. הוקם בית ספר לבנות... 1 מתוך 15 בתי ספר לבנות שמוקמים בגדה המערבית בתקציב של 428,997$, המייצרים 3,495 מקומות עבודה. הוקמו חמישה מועדוני נוער... שישמשו 38,900 צעירים... בתקציב של 2,608,675$, תוך יצירת 19,610 מקומות עבודה... שופצו תשעה מרכזים רפואיים, ויוזמו פרויקטי בנייה חדשים שישפיעו על 83,093 אנשים מוטבים, בתקציב של 319,000$, תוך יצירת 5,797 מקומות עבודה... משך הפרוייקט: 30/09/2007 עד 30/01/2011; עלות משוערת: 34,000,000$."
כפי שצוין, זו דוגמא אחת מרשימות רבות נוספות המרכיבות את "מעט הסיוע והתמיכה", ואת "הסיוע לכאורה" שארה"ב מעניקה לרשות הפלסטינית.
להלן קטע מהמאמר שפורסם בעיתון הרשמי של הרשות הפלסטינית המכריז על החרם:
"חאתם עבד אל-קאדר,הממונה על תיק ירושלים בתנועת פת"ח, הודיע אתמול על החרמת הקונסוליה האמריקנית, הדיפלומטים שלה והמוסדות האמריקנים בירושלים, במחאה על הווטו האמריקני על הצעת חוק המגנה את ההתנחלויות הישראליות במועצת הביטחון.
עבד אל-קאדר אמר לסוכנות פראנס פרס: 'המועצות המקומיות והעירוניות במחוז ירושלים, 28 במספרן, החליטו להחרים את הקונסוליה האמריקנית בירושלים ואת כל המוסדות האמריקנים, האישים והדיפלומטים האמריקנים, במחאה על החלטת ממשל ברק אובמה להשתמש בזכות הווטו על מנת להכשיל הצעת החלטה פלסטינית לגינוי ההתנחלויות הישראליות בגדה המערבית ובירושלים המזרחית הכבושה.'
עבד אל-קאדר הבהיר כי 'הפלגים הפלסטינים בירושלים נוטים לחרם כולל' של המוסדות האמריקנים בירושלים. הוא הוסיף כי החרם הזה 'יימשך עד אשר ישנה הממשל האמריקני את עמדותיו בנוגע לעניין הפלסטיני, ובמיוחד בנוגע לסוגיית ההתנחלויות, ויתנצל בפני העם הפלסטיני ונשיאו מחמוד עבאס.'
עבד אל-קאדר אמר כי הממשל האמריקני 'אינו יכול לסחוט את העם הפלסטיני ולהשפיל אותו על-ידי מעט סיוע ותמיכה במוסדות הפלסטינים, ולכן החלטנו להחרים את האישים הללו, ובכלל זאת את הקונסוליה האמריקנית בירושלים הכבושה.'"
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 24/02/2011] |