תוכנית השלבים של הרש"פ
הרש"פ תבקש מהאו"ם להיות "מדינה שאינה חברה,"
רק לאחר הבחירות בארה"ב
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס:
"בפעם הראשונה לא הצלחנו,
אבל לבטח, ברצונו של אללה, נצליח בפעם השנייה"
איתמר מרכוס
הרשות הפלסטינית מתכננת לפנות לאו"ם גם השנה ולבקש מעמד של מדינה. אך הפעם הם מצפים להצליח על ידי "תוכנית שלבים" אשר תעקוף ותנטרל את ההתנגדות של ישראל, ארה"ב ושל האיחוד האירופי. השבוע יושב ראש הרש"פ, מחמוד עבאס, שוב הצהיר על כוונתו:
"כאשר נלך לעצרת הכללית [של האו"ם], ננסה להגיש לחברינו הצעת [החלטה], שעל פיה יצביעו על כניסתנו לאו"ם בתור מדינה שאינה חברה. זה יקרה ב-27 בחודש הנוכחי."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 09/09/2012]
"מבט לתקשורת פלסטינית" תיעד איך עבאס בנאום אחר בחודש יולי הביע ביטחון כי הפעם הרשות הפלסטינית תשיג הכרה בה כמדינה:
"הלכנו לאו"ם כדי להשיג הכרה במדינה. בפעם הראשונה לא הצלחנו, אבל לבטח, ברצונו של אללה, נצליח בפעם השנייה."
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 28/07/2012]
לחץ לצפייה בסרטון
טקטיקת הרש"פ להשגת הכרה כמדינה באופן חד-צדדי:
1. הרש"פ מתכוונת לעקוף את מועצת הביטחון ואת הווטו שארה"ב עשויה להטיל על הצעתה, בכך שהיא לא תבקש הכרה מלאה כמדינה. הרש"פ מתכוונת לבקש מעמד של "מדינה שאינה חברה," ובקשה כזו תאושר ע"י העצרת הכללית של האו"ם מבלי לעבור במועצת הביטחון. בעצרת הכללית של האו"ם יש לפלסטינים רוב מובטח, כשהרש"פ מקווה "שיושגו קולותיהן של 180 מדינות מתוך 193 מדינות חברות בעצרת הכללית של האו"ם."
2. אף על פי שהיא תבקש מעמד של "מדינה שאינה חברה" בספטמבר, הרש"פ מתכוונת לעכב במכוון את הצבעת האו"ם עד לאחר הבחירות בארה"ב כדי להתחמק מ"עימות עם הממשל האמריקאי." לפי עיתון הרש"פ:
"הדיונים לניסוח הצעת ההחלטה יימשכו עד לאחר הבחירות הצפויות להתקיים בארה"ב בארבעה בנובמבר."
הרשות הפלסטינית בחרה בטקטיקה של עיקוב מכיון שהיא מבינה כי ארה"ב לא תתמוך בפעולותיה החד-צדדיות לפני הבחירות. ארה"ב ומדינות רבות באיחוד האירופי ציינו כי הן מתנגדות לפעולות החד-צדדיות של הרש"פ אשר מפירות את הסכמי אוסלו - הדורשים כי המעמד של הרשות הפלסטינית או כל שטח הנמצא תחת שליטה ישראלית, ישתנה רק מכוח הסכמים שנבעו ממשא ומתן. עם זאת, הרש"פ מניחה כי אחרי הבחירות הממשל האמריקאי הנוכחי יתנגד פחות, ויהיה תומך יותר בבקשתה החד-צדדית לשינוי מעמדה.
בכל מקרה, הרש"פ אומרת כי היא תתעלם מרצונה של ארה"ב. לפי דבריו שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מאלכי:
"הרש"פ אינה חוששת מהאיומים האמריקניים בסנקציות שעשויות להגיע לכדי הפסקת המגעים המדיניים והסיוע הכספי, ולסגירת משרד אש"ף בוושינגטון... ההנהגה הפלסטינית תלך לעצרת הכללית, יהיה המחיר שנשלם אשר יהיה... נדון בעיתוי המתאים כדי לצמצם את הנזקים שייגרמו כתוצאה מהצעד הזה... [אפילו] אם נלך לאחר הבחירות בארה"ב, גם אז יהיו נזקים."
3. כאשר היא תהיה "מדינה שאינה חברה," הרשות הפלסטינית מתכננת להשתמש במעמדה על מנת לנסות להרחיב את שטחה ללא משא ומתן. לפי הסכמי אוסלו, ירושלים וכל הגדה המערבית יישארו תחת שליטה ישראלית, אלא אם יוחלט במשא ומתן לשנות את מעמד השטח. תוכנית הרש"פ היא לעקוף את הסכמי אוסלו, והיא מקווה שהקהילה הבינלאומית תתייחס לשטחים אלה, כולל ירושלים, כ"פלסטיניים" וכ"תחת כיבוש ישראלי." לפי דבריו שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מאלכי:
"ישראל לא תוכל להמשיך להגדיר את השטחים הכבושים כאדמות מחלוקת. הם יהפכו לשטחים של מדינה כבושה על ידי מדינה אחרת."
4. לאחר מכן, המדינה הפלסטינית "שאינה חברה," תמשיך לבקשת הכרה מלאה כ"מדינה חברה." שינוי שיהיה אז צעד קטן יותר:
"הוא [שר החוץ הפלסטיני] אמר כי מיד כאשר הדבר (מעמד מדינה שאינה חברה) יושג, הפלסטינים ימשיכו במאמציהם להשיג חברות מלאה באו"ם."
להלן הכתבות בתקשורת הפלסטינית על הטקטיקה החדשה של הרש"פ להשגה חד-צדדית של הכרה כמדינה פלסטינית:
יושב ראש הרש"פ מחמוד עבאס:
"הלכנו לאו"ם כדי להשיג הכרה במדינה. בפעם הראשונה לא הצלחנו, אבל לבטח, ברצונו של אללה, נצליח בפעם השנייה. אנחנו עם שמגיעה לו מדינה. יש לנו את כל יסודות המדינה. יש לנו את כל מוסדות המדינה. יש לנו את כל מוחות המדינה (עבאס מצביע לעבר תלמידים מצטיינים בקהל). מה חסר לנו? דבר אחד - שהכיבוש יסתלק מאיתנו, שייצא מארצנו לעולם."
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 28/07/2012]
לחץ לצפייה בסרטון
"שר החוץ, ריאד אל-מאלכי, הודיע אתמול כי הנשיא מחמוד עבאס יגיש את הבקשה לקבל [מעמד של] מדינה ללא חברות מלאה באו"ם ב-27 בספטמבר. אל-מאלכי אמר לעיתונאים בלשכתו... כי 'פלסטין תפנה מיד לאו"ם... לאחר מכן נתחיל לנהל מגעים עם כל גורמי העצרת הכללית כדי לדבר על התאריך המתאים'... הוא אמר כי מיד כאשר הדבר יושג, הפלסטינים ימשיכו במאמציהם להשיג חברות מלאה באו"ם. אולם, הדבר יחייב הסכמה של מועצת הביטחון ושל וושינגטון... משקיפים סבורים כי הגשת הבקשה מבלי לקבוע את מועד ההצבעה עליה עשויה לחסוך מהפלסטינים עימות עם הממשל האמריקני, כך שהדיונים לניסוח הצעת ההחלטה יימשכו עד לאחר הבחירות הצפויות להתקיים בארה"ב בארבעה בנובמבר."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 05/08/2012]
"שר החוץ, ריאד אל-מאלכי, אמר כי... בתקופה הקרובה יפעלו כדי להבטיח שיושגו קולותיהן של 180 מדינות מתוך 193 מדינות חברות בעצרות הכללית של האו"ם.
הוא אמר: 'הרש"פ אינה חוששת מהאיומים האמריקניים בסנקציות שעשויות להגיע לכדי הפסקת המגעים המדיניים והסיוע הכספי, ולסגירת משרד אש"ף בוושינגטון.' הוא הוסיף: 'למרות זאת, ההחלטה היא שההנהגה הפלסטינית תלך לעצרת הכללית, יהיה אשר יהיה המחיר שנשלם.' עוד אמר: 'נדון בעיתוי המתאים כדי לצמצם את הנזקים שייגרמו כתוצאה מהצעד הזה'... בתשובה לשאלה האם הפנייה לעצרת הכללית תתבצע לאחר הבחירות בארה"ב, ציין אל-מאלכי: '[אפילו] אם נלך לאחר הבחירות בארה"ב, גם אז יהיו נזקים.'
אל-מאלכי אמר: 'אם פלסטין תקבל מעמד של מדינה שאינה חברה בעצרת הכללית, יהיו לכך השפעות חיוביות בכל המישורים בעתיד; יועלה דרג הייצוג של פלסטין בעצרת הכללית... כמו כן, פלסטין תוכל לחתום על כל הפרוטוקולים וההסכמים הבינלאומיים, דבר שיאפשר לנו להגיש תביעות נגד ישראל, בתור מדינה ובתור יחידים, על פשעיהם נגד הפלסטינים.' הוא הוסיף: 'אם פלסטין תצטרף לעצרת הכללית, ישראל לא תוכל להמשיך להגדיר את השטחים הכבושים כאדמות מחלוקת. הם יהפכו לשטחים של מדינה כבושה על ידי מדינה אחרת, והמשפט הבינלאומי הוא אשר יכריע ויפסוק בנושא.'"
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 24/07/2012] |