English

 


פרסומי PMW
האם הרשות הפלסטינית משקרת לממשלות אירופאיות?
Share |
מבט לתקשורת פלסטינית - דיווח מיוחד:

האם הרשות הפלסטינית משקרת לממשלות אירופאיות 
כדי לזכות במימון אירופאי? 

כסף אירופאי ואמריקאי שנתרם לתקציב הרשות הפלסטינית
 משמש לתשלום משכורות לא רק למחבלים הפלסטינים הכלואים בישראל, אלא גם ל-4,000 מחבלים ואסירים ביטחוניים משוחררים 
 
איתמר מרכוס ונאן ז'אק זילברדיק

דיווח זה יצא לראשונה באנגלית ב- 14/02/2013
 
לאחרונה התפרסמו הוגעות מטעם ממשלות בריטניה ונורבגיה אשר מגנות על העברות הכספים שלהן לתקציב הכללי של הרשות הפלסטינית. הצהרות אלו באו בתגובה לשני דיווחים של "מבט לתקשורת פלסטינית" המתעדים את העובדה, שבין מקבלי המשכורת של הרש"פ נמנים אלפי מחבלים הכלואים בישראל.
בהצהרותיהן, ממשלות נורבגיה ובריטניה אומרות כי הרש"פ עדכנה אותן שהיא אינה משלמת "משכורות" למחבלים היושבים בבתי סוהר ישראליים, אלא משלמת תשלומי "סיוע סוציאלי" למשפחות האסירים. אלן דנקן, שר הפיתוח הבריטי אמר בשם המחלקה לפיתוח בינלאומי (DfID): "תוכנית התשלומים השנייה [של הרש"פ לאסירים] מיועדת לסייע למשפחות נזקקות." שתי הממשלות מסרו כי המידע הזה התקבל מהרש"פ. (ראו את ההצהרות המלאות של נורבגיה ובריטניה בסוף הדיווח).

"מבט לתקשורת פלסטינית" דחה את הטענה הזו פעמים רבות ותיעד כי התשלומים הם אכן משכורות, שאינן ניתנות בהתאם לצורך, אלא כתגמול עבור פעולות הטרור של האסירים, שאותן הרש"פ תופסת כראויות "להקרבתם ומאבקם" (ראה למטה).

בכך שכספי הסיוע לרש"פ מופנים לתשלומי משכורות למחבלים, יש הפרה ברורה של לשון החוק, או רוח החוק של המדינות המערביות התורמות, ובוודאי יש בכך הפרה של כוונות התורמים.

1. שר האסירים הפלסטיני דוחה כ"שמועה" מידע שהרש"פ עצמה סיפקה לאירופאים
הרש"פ פרסמה לאחרונה הצהרה באמצעות סוכנות הידיעות הרשמית שלה, "וופא," אשר סותרת את המידע שהרשות סיפקה לאירופאים, ובו-זמנית מאמתת את פרסומי "מבט לתקשורת פלסטינית" בנושא. שר האסירים של הרש"פ, עיסא קראקע, הודיע כי סיווג ה"משכורות" של האסירים כסיוע סוציאלי היה "שמועה" שגויה:

"[שר האסירים, עיסא] קראקע, הכחיש את הידיעות והשמועות בעניין הפיכת משכורות [ערבית: רַוַאתִבּ] האסירים לסיוע סוציאלי [ערבית: אִעאַנאַת אגְ'תִמַאעִיה]... הוא ציין כי הממשלה בראשות סלאם פיאד רואה בסוגיית האסירים סוגייה מרכזית, וכי היא אישרה תקנות כדי לתמוך בהם ולשמור עליהם מתוך הערכה להקרבתם ולמאבקם."
[וופא, סוכנות הידיעות הרשמית של הרש"פ, 27/12/2012] 
 
משמעותית היא העובדה שהרש"פ הכחישה את המידע שהיא עצמה סיפקה לתורמים הבינלאומיים שלה, באמצעות הודעה ב"וופא," סוכנות הידיעות הרשמית של הרש"פ. (ראה את הנוסח המלא בסוף הדיווח.) 
 
בנוסף, יש לציין כי השר עיסא קראקע הדגיש שלא מדובר רק בעניין לשוני, אלא מדובר על מהות התשלום וסיבתו. קראקע הסביר כי האסירים נתמכים "מתוך הערכה להקרבתם ומאבקם," כלומר, כתגמול עבור פעולותיהם. אלן דנקן, שר הפיתוח הבריטי כתב במכתבו מטעם המחלקה לפיתוח בין-לאומי (DfID) ש:

"נכון שבחלק מהמקרים, תשלומים יגיעו למשפחות של אלו אשר ביצעו עבירה כלשהי, שאנחנו מגנים בכל תוקף. עם זאת, אנחנו מאמינים שיהיה זה שגוי להעניש ילדים חפים מפשע ובני משפחה תלויים, בכך שנמנע מהם גישה לסיוע סוציאלי."
 
מה שמשתמע באופן ברור מדבריו של השר לענייני האסירים קראקע, הוא שהתשלומים אינם עבור "ילדים חפים מפשע," אלא "מתוך הערכה להקרבתם ומאבקם [של האסירים]." בעיני בריטניה והמערב, טרור הוא "פשע שאנחנו מגנים בכל תוקף." לעומת זאת, בעיני הרש"פ פשעים אלה בדיוק הינם ראויים ל"הערכה," ועושיהם זוכים במשכורת חודשית. 
 
תשלום המשכורות על ידי הרש"פ, מתוך הכרה בפעולות הטרור שביצעו, תואם את מדיניות הרש"פ של האדרת מחבלים. (ראה את המחקר המיוחד (באנגלית) בן 40 העמודים של "מבט לתקשורת פלסטינית" מדצמבר 2012, שהוגש לחברי הוועדה ההולנדית לענייני חוץ, המתעד מעל מאה דוגמאות לכיבוד והאדרת מחבלים, בכלל זה רוצחים, על ידי הרש"פ.)

2. מחבלים פלסטינים כלואים ממשיכים לקבל את משכורתם גם לאחר שחרורם מהמאסר. כיום 4,000 אסירים משוחררים מקבלים "משכורת חודשית מלאה" ו"קבועה."
מחבלים פלסטינים אשר היו כלואים יותר מחמש שנים, ממשיכים לקבל משכורת מהרש"פ גם לאחר שחרורם מהכלא. 4,000 אסירים ביטחוניים לשעבר שהיו כלואים בגין ביצוע פעולות טרור או עבירות ביטחוניות אחרות, מקבלים כעת "משכורת חודשית מלאה" ו"קבועה," וזאת למרות שרבים מהם נמצאים "בדמי ימיהם ויכולים לרכוש מקצוע ולעבוד." המשכורת המלאה שהרש"פ משלמת לאסירים משוחררים היא דוגמא נוספת לדרך שבה הרש"פ מתגמלת מחבלים באמצעות כסף של תורמים:

ראיון טלוויזיוני עם שר הרש"פ קראקע:
המנחה: "אתם מדברים על משכורת קבועה לכל אסיר [משוחרר] אשר ריצה יותר מחמש שנים בכלא, והוא מקבל משכורת בעודו יושב בבית... חלקם נמצאים בדמי ימיהם ויכולים לרכוש מקצוע ולעבוד. מדוע לא לנצל אותו ב[שוק] העבודה, כשהוא מקבל משכורת..."
השר קראקע: "זה נכון. זה מה שהעליתי בפני הממשלה, וקיבלנו החלטה לתת עדיפות בהעסקה לאסירים האלה... זאת לשם העסקתם, כדי להפוך את האסיר לאדם פרודוקטיבי..."
המנחה: "יש לנו מספרים? כמה אסירים מקבלים משכורת חודשית מלאה?"
קראקע: "כ-4,000." 
המנחה: "4,000? זה צבא." 
קראקע: "כן. זה מספר גבוה, והמספר הולך וגדל."
המנחה: "הם לא עובדים, רק מקבלים משכורת."
קראקע: "חלק עובדים." 
המנחה: "מספר קטן." 
קראקע: "חלקם התנדבו ועובדים במוסדות שונים."
["אל-וטן," ערוץ פלסטיני בבעלות פרטית, 29/12/2012, הדגשות העורך] 
לחץ לצפייה בסרטון

3. הרש"פ משנה את ניסוח החוק מ"משכורת" ל"סיוע" כדי לרצות את בריטניה, אך מיד חוזרת לנוסח המקורי

 
סימן נוסף לכך שהרש"פ כנראה מרמה בכוונה את התורמים הזרים שלה היא שהשר הבריטי כתב שהרש"פ הודתה כי במקור החוק קבע שהרשות משלמת "משכורות" ("רואתב"). עם זאת, בתגובה לשאלות התורמים, היא החליטה לשנות את נוסח החוק מ"משכורות" ("רואתב") ל"סיוע" ("אִעאנה"). (ראו את מכתב DfID הבריטי בסוף הדיווח.)

באופן מפתיע, השינוי הקוסמטי הזה - החלפת מילה במילה אחרת - התקבל כהולם ומספק על ידי בריטניה ונורבגיה.

ישנם סימנים לכך שהרשות הפלסטינית שינתה את מונחי החוק מ"משכורת" (ראתב) ל"סיוע" (אעאנה) כדי לרצות את האירופאים, אך מיד לאחר מכן שינתה את המילה בחזרה בעקבות לחץ של ארגוני האסירים. האמירות הבאות של ארגוני תמיכה באסירים הפלסטינים, מטילות אור על ההונאה של הרש"פ:

כותרת: "פארס: הממשלה אישרה את 'חוק האסירים והמשוחררים' באופן סופי"
"יושב ראש מועדון האסיר, קדורה פארס, אמר כי הממשלה אישרה באופן סופי את מה שקבע חוק האסירים ו[האסירים] המשוחררים לשנת 2004, אשר רואה בתשלומים לאסירים 'משכורת' (ראתב בערבית), שלא חל עליה אף מונח אחר."
[מהדורת האינטרנט של "אל-קודס", 27/12/12, הדגשות העורך]

מסקנות
לאחר שבריטניה ונורבגיה שאלו את הרש"פ בנוגע לתשלומי משכורות למחבלים, שינתה הרש"פ את נוסח החוק מ"משכורת" ל"סיוע." שינוי זה נעשה כדי שמדינות אלה לא יעצרו את המימון לרש"פ. ארגוני האסירים הפלסטינים התלוננו על השינוי המילולי הזה בחוק הפלסטיני, אשר נתפס בעיניהם כעלבון לאסירים הראויים לקבל את התשלומים כ"משכורת" ו"זכות," ולא בתור "סיוע" סוציאלי. לפי יו"ר מועדון האסיר הפלסטיני, קדורה פארס, ממשלת הרשות נענתה לדרישות וערכה נוסח סופי "אשר רואה בתשלומים לאסירים 'משכורת' (ראתב בערבית) שלא חל עליה אף מונח אחר."
דברים אלה אומתו על ידי השר לענייני אסירים ברש"פ, שאמר שאפילו השינוי הקוסמטי בניסוח החוק, מ"משכורת" ל"סיוע סוציאלי," היה שמועה בלבד, ושהאסירים מקבלים "משכורות," "מתוך הערכה" של הרשות לפועלם.

מאז 2011 מכון "מבט לתקשורת פלסטינית" מעדכן תורמים בינלאומיים בכך שכספי הסיוע הניתנים לרש"פ לצורך תשלום משכורות ולתקציב הכללי, משמש לתשלום משכורות למחבלים פלסטינים הכלואים בישראל. דבר זה הנו הפרה של לשון החוק או רוח החוק של המדינות התורמות. המשכורות האלו משולמות לכל האסירים, כולל אלו אשר רצחו ישראלים בפעולות טרור, כמו חכים עוואד אשר רצח חמישה מבני משפחת פוגל, או איברהים חאמד, אשר נשפט ל-54 מאסרי עולם על תכנון מספר פיגועי התאבדות.

הרש"פ מעולם לא הכחישה את מתן התשלומים האלו למחבלים.

כפי הנראה, התורמים האירופאים לרש"פ ממשיכים לממן את המשכורות ואת התקציב הכללי של הרש"פ, מאחר שהיא מספקת להם מידע מטעה, חלקי ושקרי. נראה שהאירופאים אינם מודעים לכך שתרומותיהם לרש"פ מימנו גם את משכורותיהם של 4,000 אסירים ביטחוניים משוחררים, המסוגלים לעבוד ואינם עובדים. כמו כן, הרש"פ הטעתה את התורמים כאשר עדכנה אותם שתשלומי המשכורות הם "סיוע סוציאלי." דברי השר לענייני אסירים בערבית הנם מפורשים: החוקים העוסקים בתשלומים לאסירים הפלסטינים לא נועדו לתת "סיוע" סוציאלי לנזקקים, אלא הם נחקקו "מתוך הערכה" לפעולותיהם של האסירים הביטחוניים.

לחץ כאן לצפייה במסמך PDF (באנגלית) הכולל דיווח מיוחד זה, וכן דיווחים קודמים של "מבט לתקשורת פלסטינית" המתעדים את תשלום המשכורות של הרש"פ למחבלים הנמצאים במאסר.

לחץ כאן לצפייה בדיווח הראשון של "מבט לתקשורת פלסטינית" אשר חשף כי הרש"פ משלמת משכורות למחבלים הנמצאים בכלא.

לחץ כאן לצפייה במסמך PDF (באנגלית) של הדיווח הראשון של "מבט לתקשורת פלסטינית" כי הסיוע הבריטי מממן את תשלומי משכורות של הרש"פ למחבלים הנמצאים בכלא.

לחץ כאן לצפייה במסמך PDF (באנגלית) של הדיווח השני של "מבט לתקשורת פלסטינית" כי הסיוע הבריטי מממן את תשלומי משכורות של הרש"פ למחבלים הנמצאים בכלא.

לחץ כאן לצפייה במסמך PDF (באנגלית) של דיווח "מבט לתקשורת פלסטינית" על תשלומי משכורות של הרש"פ, האדרת מחבלים והמימון ההולנדי.

נספח: הצהרות ממשלות בריטניה ונורבגיה בנוגע למשכורות מהרש"פ
 
1. הודעה מטעם DfID (מחלקת הפיתוח הבינלאומי של ממשלת בריטניה) בנוגע למשכורות הרש"פ לאסירים:

 
Mike Freer MP
House of Commons
London SW1A OAA 
16 November 2012
Dear Mike
 
Thank you for your letter of 5 November, to Justine Greening, Secretary of State for
 
International Development, red:MF/JW, enclosing an email from your constituent, Mr. David Lewis, of 37 The Grove, London, N3 1QT, about DFlD's support to the Palestinian Authority (PA), in the context or recent allegations by Palestinian Media Watch.

 It is completely wrong to suggest that the UK is supporting terrorism. We have robust safeguards in place to ensure that our funds do not benefit terrorist groups, and ensure that our partners do the same. We are also vigorous in investigating allegations which are made. In addition to our own investigations, we draw on independent reports from neutral groups where these are available. For example, on the issue of textbooks, independent studies by Congressional Research Services, UNESCO and others have come to very different conclusions to those of Palestinian Media Watch, finding no evidence of incitement or anti-semitism.

Our support to the PA is helping to build the institutions vitally necessary to lay the groundwork for an effective and viable Palestinian State, living in peace and security with Israel. UK aid to the PA is also helping to deliver essential services such as health and education to poor and vulnerable people in the Occupied Palestinian Territories. Our development assistance to the PA is governed by a Memorandum of Understanding which reaffirms the PA's commitment to non-violence and a negotiated solution to the conflict. We continue to assess that President Abbas and Prime Minister Fayyad are committed to non-violent pursuit of a two state solution. We have reviewed the allegations made by PMW in their recent report. While we are continuing to investigate some of the details, our overall assessment is that their accusations are flawed in many respects.
 
Firstly, it is important to understand that the Palestinian Authority operates two schemes in respect of prisoners. The first operates at the request of the Israeli authorities and is administered by an Israeli company. Under this agreement PA funds are used to cover the immediate needs of prisoners for food and clothing. This is in line with basic international law, and indeed we would normally expect the imprisoning authority to make such provision itself.
 
The second payment scheme is intended to assist families in need of assistance. There are a number of points in the PMW report relating to this support that are not borne out by the facts, as set out below.
 
PMW states that the PA's law refers to the payments as "salaries." The document referred to is a Cabinet Decision, not a law. The word used in the decision, "ratib," can be used for any regular payment, not just for salaries. The PA has now changed the wording in the Cabinet Decision to unambiguously refer to the payment as assistance - "Ia'ana." This is consistent with the PA's published budget which uses the same word for payments to prisoners families as it does for other social assistance payments. The payment is also unlike salaries in other ways, for example in that it cannot be used as a basis for mortgage lending.
 
[PMW comment: The information reported by the UK regarding the meaning of the Arabic word "ratib" is incorrect. "Ratib" is the word specifically used for "salaries". Note the precise definitions in two respected Arabic - English dictionaries:
 
"(pl. ????? rawatib) salary, pay, emolument;"
 [The Hans Wehr Dictionary of Modern Written Arabic]
 
"Rateb (rawateb) Salary (especially government officials and professionals). rawateb il-muwazzafin - officials' salaries."
 
["The Olive Tree dictionary - A Transliterated Dictionary of Conversational Eastern Arabic (Palestinian)]
 
PMW also say that the core payments cannot be social assistance because unmarried prisoners receive the basic payment and there are additional payments for wives and children. The Cabinet Decision states that "The spouse of the prisoner is the formal delegate to receive the payment unless the prisoner decides otherwise. If the prisoner was not married then one of the parents is delegated and the prisoner may choose one of them or any other family member."
 
[PMW comment: In all cases the prisoner is in sole control of the money and only he has the right to designate the person who will receive the payments on his behalf while he is in prison. As the PA law states and as quoted correctly by Duncan: the spouse is "the delegate" who receives the money "unless the prisoner decides otherwise." It is the prisoner's money and the prisoner's decision.] 
 
PMW states that the amount of the payment increases with the severity of the crime rather than the needs of the family. This is not the case. Prisoners given a long sentence start on the same payment as those serving other crimes, and families with other sources of public income do not receive the payment. PMW is correct that the highest payment to families is around 12,000 Shekels, which is around £2000 per month, Only 2 prisoners' families receive this high amount, and the basic payment received by the majority of prisoners' families is much lower.
 
[PMW comment: As reported by PMW previously, it is the PA's official newspaper Al-Hayat Al- Jadida that in a special financial supplement about PA salaries wrote that the average salary of prisoners is higher than that PA civil servants and PA military. (See reports in pdf)]
 
It is true that in some cases, payments may go to families of those who have committed the sort of crime that we utterly condemn. We believe, however, that it would be wrong to punish innocent children and other dependent family members by denying them access to social support. We have discussed these issues with the PA at the highest levels in recent weeks, and continue to encourage the PA to ensure that these payments are more transparent, needs-based and affordable. We have offered support to the PA in doing so. 
 
Providing assistance in the context of an unresolved conflict that has lasted more than 60 years presents some inevitable challenges. The UK is committed to resolving this conflict in a peaceful negotiated two state solution. I am sure this is a goal on which we both can agree.
 
Alan Duncan
 
2. הודעת משרד החוץ הנורבגי בנוגע למשכורות

"Dagbladet has asked the government a number of questions regarding Pal watch's (PMW's) information [on PA paying salaries to imprisoned terrorists], but the [Norwegian] Foreign Ministry denies these problems and refers to the salary payments as social benefits.
 
'The PA has, in the same way other countries' governments have, a variety of arrangements for social transfers to its citizens, including people who are imprisoned. Social benefits to the families of Palestinians in Israeli prisons are part of the total Palestinian social security system and are intended to compensate for loss of income. Such social transfers have been made for as long as the PA has existed and on social grounds, including considerations for children in the family,' writes Frode Overland Andersen in the Foreign Ministry in an email. That the prisoners receive a higher average salary than teachers, soldiers and others who perform key functions in a future Palestinian state, was not commented on by the Foreign Ministry..."
[Dagbladet.no (Norway), Sept. 4, 2011]


 
3. סוכנות "וופא" מדווחת על הודעת השר לענייני אסירים ברש"פ:
כותרת: "קראקע מכחיש את השמועות בעניין הפיכת משכורות האסירים לסיוע סוציאלי."
"שר האסירים, עיסא קראקע, הכחיש היום, יום ה', את הידיעות והשמועות בעניין הפיכת משכורות האסירים [הפלסטינים] .(כלומר, בתי כלא ישראלים לפשעים הנוגעים לטרור) לסיוע סוציאלי.
בהודעה לעיתונות, קראקע הבהיר כי האסירים מקבלים את קצבאותיהם הכספיות בהתאם לתקנות ולחוק, [ואמר] כי שומרים על זכויותיהם וכי אין אפשר לפגוע בהן.
הוא ציין כי הממשלה בראשות סלאם פיאד רואה בסוגיית האסירים סוגיה מרכזית, וכי היא אישרה תקנות כדי לתמוך בהם ולשמור עליהם מתוך הערכה להקרבתם ולמאבקם.
הוא הוסיף כי בשנים האחרונות הייתה תמיכה רבה מצד הממשלה בכל התקנות והחוקים המגנים על זכויות האסירים ומשפחותיהם, כמו גם על זכויות השהידים הלוחמים.
קראקע קרא לנקוט זהירות ביחס לשמועות ולא להשתמש באסירים לצורך מטרות אישיות צרות, שיצרו בלבול בקרב האסירים."
[וופא, סוכנות הידיעות הרשמית של הרש"פ, 2012/21/72]


הידיעה הקודמת הידיעה הבאה



לארכיון פרסומי PMW




Created by swat