עלייה של 100% במקרי רצח נשים
על רקע "כבוד המשפחה"
חוק הרש"פ מגן על רוצחי נשים וילדות שנרצחות על רקע מה שמכונה "כבוד המשפחה"
עבאס התחייב שוב ושוב לשנות את סעיף הנסיבות המקלות על רצח על רקע "כבוד המשפחה" בחוק הרש"פ
עבאס עדיין לא קיים את הבטחתו, ומקרי רצח על רקע "כבוד המשפחה" הוכפלו
חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי:
הטענה שהפשעים האלו נעשים על רקע "כבוד המשפחה" היא "אמצעי כיסוי"
איתמר מרכוס ונאן ז'אק זילברדיק
לדברי בכירה במשרד לענייני נשים ברשות הפלסטינית, בשנת 2013 הייתה עלייה של 100% במספר הנשים הפלסטיניות שנרצחו בשם "כבוד המשפחה". הבכירה התלוננה על כך שמנהיג הרש"פ, מחמוד עבאס, לא קיים את התחייבותו לשנות את החוק ברש"פ המגן על רוצחי נשים שנרצחו בגלל מה שמכונה "כבוד המשפחה":
"ראש מנהלת התיאום במשרד לענייני נשים, נבילה רזק, חשפה כי מספר הנשים שנרצחו בשנת 2013 בפלסטין על רקע 'כבוד המשפחה' עלה ל-27, בהשוואה ל-13 נשים שנרצחו בשנת 2012... רזק אמרה כי הפרצה בחוק העונשין, ובפרט, הנסיבות המקלות והנסיבות המתירות, נותנות לפושע תירוץ לביצוע פשעו, והדגישה כי לפני שלוש שנים הוגשה דרישה לנשיא מחמוד עבאס לבטל סעיף זה, משום שהוא פוטר את הפושע מעונש."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 03/02/2014]
חוק הרש"פ נוהג על פי סעיפים בחוק הירדני המקלים עם מבצעי פשעים כגון רצח "על כבוד המשפחה." לפי סעיף 98 של חוק העונשין הירדני מספר 16, עבריין ייהנה מענישה מופחתת על פשעים שבוצעו "במצב של כעס גדול," בתגובה ל"מעשה שאינו מוצדק ומסוכן שגרם אותו קורבן העבירה" (החוק אינו מגדיר מהו מעשה זה). סעיף 340 קובע כי אדם אשר "מפתיע את אשתו או מי שנתון לחסותו בפשע ניאוף" - "ייהנה מצידוק מקל."
עבאס מבטיח לשנות את החוקים האלו, המקלים על רוצחי נשים, מזה שלוש שנים.
מכון "מבט לתקשורת פלסטינית" דיווח בשנת 2011 ו-2012 על דרישות שנשמעו מתוך החברה הפלסטינית לשינוי החוקים האלו, ועל הבטחותיו של עבאס שיעשה זאת. למרות הבטחותיו, עבאס עדיין לא הביא לשינוי.
התחייבויותיו של עבאס להגן על נשים משנת 2011 ו-2012, שטרם קיים:
בשנת 2011: "ארגוני הנשים, ארגוני זכויות האדם, איגודי העובדים, הזרמים הפוליטיים והארגונים החברתיים השונים במחוז חברון, ברכו על החלטת הנשיא [עבאס] להטיל על היועץ המשפטי לנשיאות לתקן את סעיפים 340 ו-98 בחוק העונשין הירדני מס' 16 משנת 1960, אשר מאפשרים למי שביצעו פשעים של רצח נשים על רקע מה שמכונה כבוד [המשפחה] להתחמק מעונש...."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 15/05/2011]
בשנת 2012: "הנשיא מחמוד עבאס החליט אתמול, יום חמישי [09/08/2012], להרכיב ועדה משפטית, שתכלול את יועצו המשפטי חסן אל-עורי ושר המשפטים עלי מהנא, ותבחן, תוך התייעצות עם ראש מועצת המשפט העליונה פריד אל-ג'לאד, את חוק המעמד האישי וחוקים נוספים. זאת, במטרה לשפר חוקים אלה ולתקנם, כך שישמרו על זכויות הנשים הפלסטיניות ויגנו עליהן מפני רדיפה, אלימות ואפליה. החלטתו של הנשיא באה עקב התרבות התקיפות ומקרי הרצח שבוצעו נגד נשים."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 10/08/2012]
חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי, חזרה על הקריאה לשינוי חוק הרש"פ ולשים קץ ל"כלל הנסיבות המקלות למקרי רצח נגד נשים." עשראווי קראה לכל המסגרות הפוליטיות, הממשלתיות והתקשורתיות "לעמוד מול תופעה זו ולחסלה באופן סופי" ולהפסיק להתייחס לפשעים אלה כאל "סוגיות משפחתיות" של "כבוד המשפחה", תופעה שהיא תיארה כ"אמצעי כיסוי":
"האישה איננה כתובת לכבודם של הגבר או המשפחה, אלא הינה חברה שווה כמו שאר פרטי החברה. קטלוגם של פשעים מסוכנים אלה תחת כינויים מטעים אלה מהווה ניצול, המספק כיסוי והגנה למבצעי פשעים אלה, ומעודד אותם לבצע תקיפות ופשעים נוספים נגד האישה."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 23/02/2014]
בנוסף, עיתון הרש"פ דיווח כי חלק מאותן נשים שנרצחו, ושקרוביהן טענו שהן נרצחו על רקע "כבוד המשפחה," למעשה נרצחו מפני שהקורבן ניסתה להשיג את ירושתה המגיעה לה על פי חוק הרש"פ. ולכן בפועל המניע לרצח היה רווח כלכלי של בני משפחה:
"[יש] הוכחה וסימן לעלייה במודעות בקרב נשים בנוגע לדרישת זכותן לירושה. זאת, אפילו אם דרישה זו עלולה להיתקל במכשולים רבים מצד האחים והמשפחה, שעשויים להגיע לעיתים לכדי רצח ורישומו כאילו הוא נעשה על רקע כבוד המשפחה..."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 03/02/2014]
כפי שצוין, גם בשנת 2014, למרות התחייבויותיו של עבאס, חוק הרש"פ עדיין מאפשר לפושעים לחמוק מעונש על רצח על רקע "כבוד המשפחה".
לחץ לקריאה נוספת בנושאנשים בחברה הפלסטינית.
להלן קטעים ארוכים יותר מהדיווחים בעיתון הרשמי של הרש"פ, על מקרי רצח על רקע "כבוד המשפחה":
"חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי, הדגישה כי יש למהר ולאשר בדחיפות את חוק העונשין, לשלול את כלל הנסיבות המקלות על פשעי רצח נגד נשים, לאשר את חבילת התקנות הנוגעות לביטחון החברתי, ובפרט ביטחונן של הנשים, וכן להטיל את העונשים המקסימליים על הפושעים ועל כל מי שמפר את הוראות החוק.
היא אמרה דברים אלו בשעה שגינתה בחוזקה את הרצח של בת ה-15 מגב'אליא על ידי אביה ואת הרצח של נערה נוספת בת 17 מח'אן יונס על ידי אחיה, [שהתרחשו] ביום אחד.
עשראווי ציינה כי מספר הנשים שנרצחו מאז תחילת שנת 2013 ועד לחודש דצמבר של אותה שנה הגיע ל-28 קורבנות, עקב היעדר תקנות וחוקים המבטיחים הגנה חברתית לאישה, היעדר אחריות משפטית [legal accountability], הקלת ראש ברדיפת הפושעים וכן היעדר רצון להטיל עליהם עונשים.
היא הוסיפה: 'הגיע הזמן להוציא לפועל את תיקוני החוק הנדרשים, לאשר חוק עונשין מרתיע שיתייחס לפשעים אלה כפשעים נגד האנושות, להפעיל מנגנונים לביצוע החוק ולהאיץ במערכת המשפט לשאת באחריותה.'
עשראווי הוקיעה את העובדה שמכנים פשעים אלה כרצח על רקע 'סוגיות משפחתיות' או מה שנקרא רצח על 'רקע של כבוד', ותיארה זאת כ'אמצעי כיסוי'. כמו כן, היא אמרה: 'האישה איננה כתובת לכבודם של הגבר או המשפחה, אלא הינה חברה שווה כמו שאר פרטי החברה. קטלוגם של פשעים מסוכנים אלה תחת כינויים מטעים אלה מהווה ניצול, המספק כיסוי והגנה למבצעי פשעים אלה, ומעודד אותם לבצע תקיפות ופשעים נוספים נגד האישה. כמו כן, הוא מחזק את מדיניות ההתחמקות מעונש ותורם להתנערות מהתחייבויות הנדרשות בכדי לצאת נגדה.'
עשראווי קראה לכל מרכיבי הרשות המבצעת, החברה האזרחית והמסגרות הפוליטיות, הממשלתיות, העממיות, הפמיניסטיות והתקשורתיות וכן למערכות המשפט והביטחון לעמוד מול תופעה זו ולחסלה באופן סופי.
היא הוסיפה: 'על כלל מרכיבי החברה הפלסטינית להתייצב מול אחריותם החברתית והלאומית ולצאת נגד תופעות חשוכות אלה, שפוגעות בחברה הפלסטינית בכללותה, וכן במרכיבי עתידה של המדינה הפלסטינית הדמוקרטית, עקרונותיה ומעמדה.'"
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 23/02/2014]
"ראש מנהלת התיאום במשרד לענייני נשים, נבילה רזק, חשפה כי מספר הנשים שנרצחו בשנת 2013 בפלסטין על רקע 'כבוד המשפחה' עלה ל-27, בהשוואה ל-13 נשים שנרצחו בשנת 2012... רזק אמרה כי הפרצה בחוק העונשין, ובפרט 'הנסיבות המקלות והנסיבות המתירות' נותנות לפושע תירוץ לביצוע פשעו, והדגישה כי לפני שלוש שנים הוגשה דרישה לנשיא מחמוד עבאס להסיר סעיף זה, משום שהוא פוטר את הפושע מעונש. רזק הביעה צער מהתפשטות תופעת האלימות נגד נשים, שמהווה כעת איום מסוכן על חברתנו."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 03/02/2014]
"[יש] הוכחה וסימן לעלייה במודעות בקרב נשים בנוגע לדרישת זכותן לירושה. זאת, אפילו אם דרישה זו עלולה להיתקל במכשולים רבים מצד האחים והמשפחה, שעשויים להגיע לעיתים לכדי רצח ורישומו כאילו הוא נעשה על רקע כבוד המשפחה, או על ידי אלמוני... נסרין קואס, מתאמת פרויקט 'הזכות לירושה', אמרה ל'אל-חיאת אל-ג'דידה': '...חלק מהנשים מתמודדות עם בעיות רבות עם אחיהן או משפחתן, שהגיעו לעיתים לכדי רצח כתוצאה מחמדנות יתר.'"
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 03/02/2014] |