בעקבות עליה חדה במקרי "רצח על רקע כבוד המשפחה",
עבאס מורה לבחון מחדש את "החוקים המפלים נגד נשים"
ולערוך את "התיקונים הנדרשים"
איתמר מרכוס ונאן ז'אק זילברדיק
בעקבות עליה חדה במקרי רצח של נשים פלסטיניות על רקע "כבוד המשפחה", הכריז מחמוד עבאס על תוכנית פעולה למען הגנה על זכויות נשים. לפי העיתון הרשמי של הרש''פ, עבאס "הוציא הוראות לממשלה להרכיב ועדה משפטית שתערוך סקירה כוללת של כלל הסעיפים בחוקים השונים המפלים נגד נשים, וכן תערוך את תיקוני החוק הנדרשים." [אל-חיאת אל-ג'דידה, 07/03/2014]
מכון "מבט לתקשורת פלסטינית" דיווח כי בשנה האחרונה חלה עלייה של 100% במקרים של מה שמכונה "רצח על רקע כבוד המשפחה."
אין זו הפעם הראשונה שעבאס מבטיח לשנות חוקים שמסכנים נשים ומפלים נגדן. במשך שנים, הושמעו קולות ברש''פ נגד הוותרנות שהיא מגלה כלפי רוצחים, שטוענים כי פשעיהם בוצעו למען "כבוד המשפחה".
כמו כן, ב-2012, עבאס הרכיב ועדה דומה כדי לבחון "את חוק המעמד האישי וחוקים נוספים... [ו]לשפר חוקים אלה ולתקנם, כך שישמרו על זכויות הנשים הפלסטיניות ויגנו עליהן מפני רדיפה, אלימות ואפליה." [אל-חיאת אל-ג'דידה, 10/08/2012]
אך למרות הבטחותיו, עבאס טרם יצר שינויים אלה. בהווה, חוק הרש''פ עדיין מעניק חנינה למבצעי רצח על רקע "כבוד המשפחה".
החוק הפלסטיני מבוסס על סעיפים בחוק הירדני אשר מקלים עם מבצעי פשעים המוגדרים "רצח על רקע כבוד המשפחה." לפי סעיף 98 של חוק העונשין הירדני, "מבצעי הפשע דינם עונש מפוחת" על פשעים שבוצעו "במצב של כעס גדול" כתגובה ל-"מעשה לא מוצדק ומסוכן מצד קורבן העבירה" (מעשה שהחוק אינו מגדיר). סעיף 340 קובע כי אדם אשר "מפתיע את אשתו או מי שנתון לחסותו בפשע ניאוף, ייהנה מצידוק מקל."
['Honour': Crimes, Paradigms and Violence Against Women; Eds. Sara Hossain, Lynn Welchman; Zed Books Ltd.; 2005]
בחודש שעבר, אמר יועצו המשפטי של עבאס, חסן אל-עורי, כי הנשיא "הדגיש את הצורך למהר להעלות את ההמלצות והתיקונים הנדרשים, שביכולתם להגן על זכויות הנשים ולספק להן את ההגנה המשפטית הנדרשת, וכן להחריף את העונשים נגד מבצעי הפשעים נגד נשים."
צורך זה בהחלט קיים. כפי שדיווח מכון "מבט לתקשורת פלסטינית" בפברואר, חשפה נבילה רזק, ראש מנהלת התיאום במשרד לענייני נשים, כי "מספר הנשים שנרצחו בשנת 2013 בפלסטין על רקע 'כבוד המשפחה' עלה ל-27, בהשוואה ל-13 נשים שנרצחו בשנת 2012." כמו כן, העיתון הרשמי של הרש''פ דיווח בנובמבר 2013 כי "כל חודש נרצחת לפחות אישה פלסטינית אחת" על רקע "כבוד המשפחה", ולפי מקורות מסוימים, יותר משתי נשים בכל חודש:
"בממוצע, כל חודש נרצחת לפחות אישה פלסטינית אחת על רקע זה (כלומר, על רקע של כבוד) על ידי קרוביה, וחוק העונשין שנמצא בתוקף מגלה ותרנות בענישת המבצעים ומטיל עליהם גזרי דין מופחתים, המעוררים את חמתם של תומכי זכויות וסוגיות הנשים. אולם, ישנם מקורות שאומרים כי אף יותר משתי נשים נרצחו כל חודש." [אל-חיאת אל-ג'דידה, 26/11/2013]
בפברואר, חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי חזרה והשמיעה קריאה לשנות את חוקי הרש''פ ולבטל סופית את "כלל הנסיבות המקלות לפשעי רצח נגד נשים." עשראווי קראה לכל המסגרות הפוליטיות, הממשלתיות והתקשורתיות "לעמוד מול תופעה זו ולחסלה באופן סופי," ולחדול מלהתייחס אל פשעים אלו כ-"סוגיות משפחתיות על רקע של כבוד", ותיארה זאת כ"אמצעי כיסוי":
"האישה איננה כתובת לכבודם של הגבר או המשפחה, אלא הינה חברה שווה כמו שאר פרטי החברה. קטלוגם של פשעים מסוכנים אלה תחת כינויים מטעים אלה מהווה ניצול, המספק כיסוי והגנה למבצעי פשעים אלה, ומעודד אותם לבצע תקיפות ופשעים נוספים נגד האישה." [אל-חיאת אל-ג'דידה, 23/02/2014]
להלן קטע ארוך יותר מתוך הדוח על הבטחתו של עבאס לבחון מחדש ולתקן את החוקים הנוגעים למעמד האישה ברש''פ:
"הנשיא מחמוד עבאס הוציא אתמול [06/03/2014] הוראות לממשלה להרכיב ועדה משפטית שתערוך סקירה כוללת של כלל הסעיפים בחוקים השונים המפלים נגד נשים, וכן תערוך את תיקוני החוק הנדרשים.
היועץ המשפטי של הנשיא, חסן אל-עורי, אמר כי הוראותיו של הנשיא קובעות כי תורכב ועדה משפטית על ידי הממשלה בתיאום עם הגורמים הנוגעים בדבר ומוסדות החברה האזרחית.
הוא הוסיף כי הנשיא הדגיש את הצורך למהר להעלות את ההמלצות והתיקונים הנדרשים, שביכולתם להגן על זכויות הנשים ולספק להן את ההגנה המשפטית הנדרשת, וכן להחריף את העונשים נגד מבצעי הפשעים נגד נשים.
אל-עורי ציין כי הוראותיו של הנשיא קובעות גם כי יש לתקן כל סעיף שניתן לפרשנות, שמותיר מקום לפרשנות או שמרמז לגבי האפשרות שהפושע ייהנה מצידוקים מתירים או במקרה שהקורבן הינה אישה.
אל-לעורי הדגיש כי הנשיא דואג לספק את כל האמצעים האפשריים להגנה על נשים, וכן הדגיש את הצורך בכך שהגורמים הרשמיים והבלתי-רשמיים יישאו באחריותם כלפיהן, כולל יצירתה של מערכת משפטית המספקת הגנה מלאה לנשים, בפרט לאור העלייה בתופעת האלימות נגדן, [שמופיעה] תחת שמות שונים."
מסוכנות הידיעות הפלסטינית הרשמית, "ופא"
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 07/03/2014] |