פרסומי PMW
עבאס מאשר תחבולה להונאת מדינות תורמות‬
Share |
עבאס מאשר תחבולה  
להונאת מדינות תורמות
  
 
צו נשיאותי של עבאס  
 הופך את המשרד לענייני אסירים ברש"פ  
לרשות לענייני אסירים באש"ף
   
כעת, הרש"פ לא תשתמש בכספים אמריקאים ואירופאים באופן ישיר  
 כדי לשלם משכורות לאסירים,   
אלא, תתעל אותם באופן עקיף דרך אש"ף 
   
השר קראקע:
 
"[בשל תשלומי משכורות לאסירים על ידי הרש"פ]  
היו לחצים [בינלאומיים]  
 ומעין מלחמה, מלחמה עזה ביותר,  
 ואיומים כספיים וכלכליים על הרש"פ."  
[רדיו אג'יאל (תחנה פלסטינית עצמאית), 30/08/2014]
   
דובר ממשלת הרש"פ:
"[השינוי] יעניק כיסוי פוליטי וחוקי לנושא הזה.  
בנוסף, הוא ישמוט את טענותיהם הרבות של גופים רבים  
שמנסים תמיד לומר שכספי הסיוע [הזרים לרש"פ]  
עוברים לאסירים" 
[הטלוויזיה הרשמית של הרש"פ, 05/06/2014]  
 
איתמר מרכוס ונאן ז'אק זילברדיק
מדיניות הרשות הפלסטינית לשלם משכורות למחבלים המרצים מאסרים בכלא בישראל - שעלו לה יותר מ-100 מיליון דולר בשנה האחרונה - הובילה ללחץ בינלאומי מצד מדינות תורמות, שדרשו להפסיק לתגמל מחבלים. מכון מבט לתקשורת פלסטינית" חשף מדיניות זו לראשונה ב-2011, ומאז תיעד עבור הקהילה הבינלאומית את היקף התשלומים האלו בהזדמנויות רבות. 
 
הקונגרס האמריקאי, בנוסף לפרלמנטים של הולנד, נורבגיה, בריטניה ומדינות אחרות, דרשו מהרש"פ לחדול מתשלום משכורות למחבלים, (ראה בהמשך חקיקה והצהרות של מדינות תורמות) אך הרש"פ מצאה דרך לחמוק מהלחץ, מהביקורת ומהדרישות של תורמיה. היא לא תפסיק לממן מחבלים אסירים, כפי שדרשו האיחוד האירופי וארצות הברית, אלא החליטה לשנות את שם המוסד האחראי על התשלומים הללו:
 
 בצו נשיאותי, עבאס הפך את המשרד לענייני אסירים, הכפוף לממשלת הרש"פ, לרשות לאומית עליונה לענייני אסירים, הכפופה לאש"ף. במקום לשלם את משכורות האסירים ישירות מהתקציב הכללי של הרש"פ, אליו מעבירים התורמים הבינלאומיים את כספיהם, הרש"פ תתעל מעתה את הכספים דרך המוסד החדש של אש"ף, שיהיה אחראי על ענייני האסירים. מאחר שאש"ף אינו מקבל מימון אירופאי ואמריקאי, נראה שהרש"פ מצפה שתורמים בינלאומיים יפסיקו למתוח ביקורת על תשלומיה למחבלים.
 
אולם, מלבד שם המוסד, דבר לא באמת השתנה; יו"ר הרש"פ עבאס הצהיר שהוא ימשיך לפקח על התשלומים, כפי שהיה עד כה. העיתון הרשמי של הרש"פ דיווח שהרשות החדשה תהיה "כפופה לאש"ף ונתונה לפיקוחו ולפיקוחה של הנשיאות הפלסטינית." [אל-חיאת אל-ג'דידה, 03/09/2014] עבאס אף מינה לתפקיד ראש הרשות החדשה של אש"ף את עיסא קראקע - מי שהיה עד לאחרונה השר לענייני אסירים בממשלת הרש"פ והאחראי על תשלום משכורות האסירים. בהתאם לצו הנשיאותי שפרסם עבאס, בתפקידו החדש ימשיך קראקע לכהן ב"דרגה של שר." [PNN (סוכנות ידיעות פלסטינית עצמאית), 29/08/2014]


השבוע, אישר השר קראקע שדבר לא ישתנה ברשות החדשה, ושאותם "שירותים", כלומר, תשלומים ותגמולים לאסירים, יימשכו:   

   

"היה אישור מצד ההנהגה הפלסטינית, הנשיא אבו מאזן וחברי הוועד הפועל [של אש"ף] שהשינוי הזה לא ישפיע בשום אופן על חשיבותה ומשמעותה של סוגיית האסירים, בין אם במישור הפוליטיקה והמאבק ובין אם במישור השירותים [שניתנים לאסירים]."

[רדיו אג'יאל (תחנה פלסטינית עצמאית), 30/08/2014] 


כבר בחודש יוני השנה, דיווח "מבט לתקשורת פלסטינית" על תחבולה של הרש"פ שאושרה על ידי דובר ממשלת הרש"פ איהאב בסיסו. הדובר הסביר בגלוי שהפיכת ה"משרד" ל"רשות" נועדה לתת "
כיסוי פוליטי וחוקי" ו"לשמוט את טענותיהם... שכספי הסיוע [הזרים לרש"פ] עוברים לאסירים."   

 
[הטלוויזיה הרשמית של הרש"פ, 05/06/2014]

הרש"פ מנסה להונות את תורמיה הבינלאומיים על ידי הסתרת התשלום החודשי של 27 מיליון שקלים, כ-100 מיליון דולר בשנה, למחבלים - סכום שעל פי הודעה של הרש"פ יעלה לכ-150 מיליון דולר (תוספת של 46 מיליון דולר) השנה. באמצעות העברת הכספים דרך אש"ף, במקום ישירות מהתקציב הכללי של הרש"פ, הרש"פ מעמידה פנים שהיא נענית לדרישות להפסיק את תשלומי המשכורות לאסירים  

 

ימים יגידו אם ארה"ב והאיחוד האירופי, ביודעם שעבאס דאג להמשך העברת כספים בסכום כולל של כ- 150 מיליון דולר בשנה למחבלים, ירשו לעצמם להיות מולכים שולל, וימשיכו לממן את תוכנית תגמול המחבלים של הרש"פ.

תיעוד תגמולי המשכורות על ידי "מבט לתקשורת פלסטינית" הוביל לצעדי חקיקה במדינות רבות.

 

ביוני 2014, 148 מתוך 150 חברי הפרלמנט ההולנדי הצביעו בעד הצעה לפיה על ממשלת הולנד והאיחוד האירופי לדרוש שהרש"פ תפסיק את תשלום משכורות אלו, אשר "מהוות תמריץ שלילי, מאחר שפשע וטרור זוכים לגמול."

[בית הנבחרים ההולנדי, הצעת חוק 23432-376, 03/07/2014].


הקונגרס האמריקאי שוקל כעת מספר
הצעות חוק שבמסגרתן יופסק המימון לרש"פ לחלוטין, או לחילופין, ינוכה הסכום שהרש"פ מעבירה לטרור מבקשת המימון של הנשיא אובמה עבור הרש"פ.

נורבגיה ובריטניה גם כן דנו בנושאים אלו בפרלמנטים שלהן, וכל אחת מהמדינות דרשה הסברים מהרש"פ. גם במדינות אחרות, בכללן דנמרק, התקיימו דיונים על נוהל זה של הרש"פ.


מ-2011, "מבט לתקשורת פלסטינית" פרסם
מספר דיווחים על משכורות למחבלים ברש"פ. בשנה שעברה, המכון דיווח שהרש"פ משקרת למדינות התורמות באירופה על מנת להבטיח את המשך המימון האירופי של משכורות המחבלים.  


לחץ
להצהרות ודיווחים חדשותיים נוספים של הרש"פ בנושא תשלום משכורות לאסירים.

להלן קטעים ארוכים יותר מהדיווחים על הרשות הלאומית העליונה לענייני אסירים, שנוסדה בצו נשיאותי של עבאס:


שר הרשות לענייני אסירים מאשר בראיון לתחנת רדיו את תחבולת הרש"פ להונות תורמים בינלאומיים ולהמשיך לשלם משכורות למחבלים:   

שר הרשות הלאומית לענייני אסירים, עיסא קראקע: "[הכללתה של הרשות לענייני אסירים] במסגרת אש"ף עשויה לתת כוח חדש ומומנטום חדש [לסוגיית האסירים]. אפילו בכל הקשור ליחסים עם הקהילה הבינלאומית ועם כמה צדדים שניסו להפעיל לחץ על הרש"פ בשנים האחרונות, באמתלה שהממשלה הפלסטינית מקצה חלק מכספיה למשפחות האסירים, ובעקבות לחץ ישראלי ותעמולה ישראלית, לפיה הכספים הללו מגויסים - כמובן, לטענת הישראלים וכמה מדינות - לטובת משפחות האסירים, שהם מאשימים אותם בטרור. היו לחצים רבים מאוד. אין לזנוח את הסוגיה הזאת, אסור שהיא תהיה כפופה לדרישות הללו [של הקהילה הבינלאומית] וללחצים הישראליים הללו. לא היה מנוס מהכללתה במסגרת אש"ף בתור סוגיית שחרור לאומי, סוגיה הנוגעת לכל הזרמים והפלגים הפלסטיניים... אני סבור שזה אחד מהגורמים העיקריים למגמה להפוך את המשרד [לענייני אסירים] לרשות..." 

 

מראיין: "אפשר לומר שהשינוי הפורמאלי הזה, במירכאות, בוצע או הומצא כדי להימנע מלחצים בינלאומיים, שאותם קידמה ישראל?"

 

קראקע: "[זאת] אחת הסיבות, כן. אנו מדברים בכנות. היו לחצים [בינלאומיים] ומעין מלחמה, מלחמה עזה ביותר, ואיומים כספיים וכלכליים על הרש"פ. ההנהגה הפלסטינית הייתה נתונה ללחצים ממשיים, אך כמובן היא דחתה את כל הלחצים הללו. אמרנו להם [לתורמים הבינלאומיים] שזאת סוגיה של חירות, סוגיה של אסירים לוחמים, סוגיה של תנועה לשחרור לאומי, ולכן עלה הרעיון שהיא תהיה במסגרת אש"ף... היה אישור מצד ההנהגה הפלסטינית, הנשיא אבו מאזן וחברי הוועד הפועל [של אש"ף] שהשינוי הזה לא ישפיע בשום אופן על חשיבותה ומשמעותה של סוגיית האסירים, בין אם במישור הפוליטיקה והמאבק ובין אם במישור השירותים [שניתנים לאסירים]."
 

[רדיו אג'יאל (תחנה פלסטינית עצמאית), 30/08/2014]   


"בישיבתה שנערכה אתמול [02/09/2014], מינתה הממשלה [של הרש"פ] את שר האסירים לשעבר עיסא קראקע לראש הרשות לענייני אסירים, וביטלה את מינויו של השר שאוקי אל-עיסה לתיק זה... (כאשר הוקמה ממשלת האחדות של חמאס ופת"ח ביוני 2014, שאוקי אל-עיסה התמנה לשר לענייני אסירים במקום עיסא קראקע - העורך.)

 

[כותרת משנה] מינויו של קראקע לראש [הרשות] לענייני אסירים:

 

הממשלה אישרה את ביטול החלטתה למנות את השר שאוקי אל-עיסה לעמוד בראש המשרד לענייני אסירים ומשוחררים. זאת על סמך הצו הנשיאותי שפורסם בעניין וקבע כי הוא [המשרד] יהפוך ממשרד הכפוף לממשלה הפלסטינית, לרשות לאומית עליונה לענייני אסירים ומשוחררים, שכפופה לאש"ף ונתונה לפיקוחו ולפיקוחה של הנשיאות הפלסטינית. כמו כן, הצו קבע כי עיסא קראקע, השר לענייני אסירים ומשוחררים לשעבר, ימונה לראש רשות זו."


 [אל-חיאת אל-ג'דידה, 03/09/2014]   

 

כותרת: "צו נשיאותי הפך את משרד האסירים לרשות לאומית ומינה את קראקע לשר האחראי עליה"

 

"נודע ל-PNN  כי הנשיא מחמוד עבאס פרסם צו נשיאותי, מתוקפו יהפוך המשרד הפלסטיני לענייני אסירים ומשוחררים  ממשרד הכפוף לממשלה הפלסטינית לרשות לאומית עליונה לענייני אסירים ומשוחררים, הכפופה לאש"ף ונתונה תחת פיקוחו ותחת פיקוחה של הנשיאות הפלסטינית.

 

כמו כן, בצו נכלל מינויו של עיסא קראקע לראש הרשות זו, בדרגה של שר. השר קראקע יקבל לידיו את האחריות לניהולה של רשות זו, שתפקח ותטפל בענייני האסירים במחוזות המולדת השונים."


[PNN (סוכנות ידיעות פלסטינית עצמאית), 29/08/2014]   

 

"לאחר פרסומו של הצו הנשיאותי בנוגע להפיכתו של משרד האסירים לרשות, נערך אתמול [02/09/2014] הטקס הרשמי למסירת [התיק הממשלתי] מידיו של שר האסירים לשעבר, שאוקי אל-עיסה, לראש הרשות [החדש], השר עיסא קראקע, שמונה על ידי הנשיא.

 

[השר לשעבר שאוקי] אל-עיסה הדגיש כי צריך להתקיים שיתוף פעולה נרחב בכל הנסיבות והזמנים, משום שסוגיית האסירים נמצאת באג'נדה של ההנהגה, וכן הדגיש כי יש להשקיע בעניין את כל המאמצים.

 

ראש הרשות עיסא קראקע הודה לשר אל-עיסה על המאמצים שהוא השקיע ועודנו משקיע, וייחל לכך שהעניינים יתקדמו באופן חלק, משום שהרשות צריכה להתבסס ולהתארגן, ודבר זה ידרוש זמן מה."


[אל-חיאת אל-ג'דידה, 03/09/2014]   

 

"ברכות לראש הרשות לענייני אסירים ואסירים משוחררים, השר עיסא קראקע.

 

העיתונאי חכם ג'מעה אל-ח'ראז ומשפחת אל-ח'ראז בטובאס ובשכם מברכים את כבוד השר עיסא קראקע על האמון הרב שנתן בו כבוד הנשיא מחמוד עבאס אבו מאזן, ישמור אותו אללה וינצרהו, במינויו לראש הרשות לענייני אסירים ואסירים משוחררים.

 

שאללה ייתן לך הצלחה בשירות בני מולדתך, בתמיכה בסוגיית האסירים והאסירים המשוחררים. אנו מייחלים לאסירינו האמיצים שישוחררו במהרה מבתי הכלא של הכיבוש ושתקום המדינה הפלסטינית העצמאית שבירתה ירושלים."


[אל-איאם, 31/08/2014]