פרסומי PMW
הרש"פ מגיבה לפסיקת בית המשפט האמריקאי כי על הרש"פ לשלם 655 מיליון דולר לקורבנות טרור
Share |
הרש"פ מגיבה לפסיקת בית המשפט האמריקאי
כי על הרש"פ לשלם 655 מיליון דולר
לקורבנות טרור


איתמר מרכוס ונאן ז'אק זילברדיק

חברת הועד הפועל של אש"ף חנאן עשראווי:
"אנו נערער על ההחלטה, ואנו מאמינים בלב שלם שנזכה בערעור."

"אין לאש"ף ולרש"פ קשר למעשים אלו."

"הרשות והארגון [אש"ף], אין ברשותם הכסף הדרוש כדי לשלם את הפיצויים או הקנסות האלה."

"הייתה אזהרה של מזכירות המדינה האמריקנית שלא לבקר בישראל בתקופה ההיא (2004-2000)... מה הם [אזרחים אמריקאים] עושים באזור שיש לגביו אזהרה?"
 

חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית וראש הרשות לענייני האסירים, עיסא קראקע:
"החלטתו האחרונה של בית המשפט האמריקאי... מהווה תקדים מסוכן, העומד בסתירה עם החוק הבינלאומי."

"אסור להתנהל מול בתי משפט אלו או להתייצב בפניהם, שכן מטרתם הינה לפגוע במעמדו של אש"ף."
 
ממשלת הרש"פ:
"אנו ממשיכים להקיא מקרבנו את הקיצונות ואת האלימות, ולשמור על מחויבותנו החזקה להתנגדות עממית בדרכי שלום ולעשיית צדק בינלאומי, מדיני, משפטי ומוסרי. כפי שהיינו תמיד, אנו מוכנים לגמרי להיות שותפים לתהליך שלום."

המומחה לכלכלה, ד"ר נסר עבד אל-כרים:
"במקרה שגזר הדין ייכנס לתוקפו לאחר הערעור, הוא יהיה סופי ויהיה חובה לשלמו. אפילו אם הרשות לא תשלם אותו, הוא יהווה התחייבות [liability] עבורה, וייתכן כי היא תיתקל בקשיים בביצוע פעולות או העברות כספיות או בפתיחת חשבונות בנק במערכת הבנקים העולמית."
 
בפברואר השנה, בית המשפט הפדרלי בניו יורק פסק כי על הרשות הפלסטינית לשלם סכום של 655 מיליון דולר כפיצויים לקורבנות של פיגועי טרור. עשר משפחות אמריקאיות, כולן קרבנות של טרור פלסטיני, תבעו את הרש"פ בתביעת נזיקין, באומרן כי הרש"פ הייתה האחראית על פעולות הטרור שבהן הם נפצעו או קרוביהם נהרגו, במהלך שנות מסע הטרור של הרש"פ (האינתיפאדה, 2005-2000).

בית המשפט האמריקאי פסק לטות קרבנות הטרור, וקיבלת את טענת התובעים כי הרש"פ הייתה האחראית על התקפות אלה. מכון "
מבט לתקשורת פלסטינית" סיפק לתביעה תיעוד רב על פעולותיה של הנהגת הרש"פ במהלך התקופה הנידונה, וכן של הצהרות מאוחרות יותר מפי בכירים ברש"פ. החומר ש"מבט לתקשורת פלסטינית" סיפק היה חיוני עבור התביעה בהכנותיה למשפט.

בתגובה לפסק הדין, חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי, אמרה מיד בשם הרש"פ ואש"ף: "נערער על ההחלטה," [אל-חיאת אל-ג'דידה, 25/2/2015] וכי הם ייעזרו בפעם הבאה ב-"משרד [עורכי דין] המסוגל להשיג את מה שאנו זכאים לו." [ערוץ וטן, 24/02/2015] עשראווי גם אמרה לרש"פ ואש"ף, "אין ברשותם הכסף הדרוש כדי לשלם את הפיצויים או הקנסות האלה." [אל-חיאת אל-ג'דידה, 25/2/2015]

חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית וראש הרשות לענייני האסירים, עיסא קראקע, אמר: "החלטתו האחרונה של בית המשפט האמריקאי... מהווה תקדים מסוכן, העומד בסתירה עם החוק הבינלאומי." כמו כן קראקע אמר כי "אסור להתנהל מול בתי משפט אלו או להתייצב בפניהם, שכן מטרתם הינה לפגוע במעמדו של אש"ף..." קראקע גם טען כי "העם הפלסטיני נפל קורבן לסחטנות מדינית, וכי מן הראוי שנתחיל לתבוע קצינים, חיילים ובכירים ישראלים בבתי משפט של מדינות שחוקיהן מאפשרים זאת, וכן נמהר לפנות לבית הדין הפלילי הבינלאומי, על מנת לתבוע את צבא הכיבוש ומפקדיו על פשעי מלחמה שבוצעו ומבוצעים נגד עמנו." [אל-חיאת אל-ג'דידה, 27/02/2015]

ממשלת הרש"פ צוטטה בעיתון הרשמי כי היא בטוחה "שייעשה צדק לפלסטינים ולהנהגתם," וכן אמרה: "אנו מאמינים במערכת המשפט האמריקנית, ומשוכנעים לחלוטין באמונתנו הרציונלית ובעמדתנו המשפטית המבוססת." ממשלת הרש"פ גם הוסיפה:

"אנו ממשיכים להקיא מקרבנו את הקיצונות ואת האלימות, ולשמור על מחויבותנו החזקה להתנגדות עממית בדרכי שלום ולעשיית צדק בינלאומי, מדיני, משפטי ומוסרי. כפי שהיינו תמיד, אנו מוכנים לגמרי להיות שותפים לתהליך שלום ולהיות מגנים עיקשים על זכויות עמנו ועל מולדתנו, כדי לחיות כמדינה חופשית, עצמאית, דמוקרטית ומשגשגת, שתחייה בשלום עם שכניה."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 24/02/2015]
 
להלן מובאים קטעים ארוכים יותר מתוך דברים של אנשי הרש"פ המגיבים על פסיקת בית המשפט האמריקאי שקבע כי על הרש"פ לשלם 655 מיליון דולר לקורבנות הטרור של הרש"פ:

חברת הועד הפועל של אש"ף חנאן עשראוי:
"הרשות והארגון [אש"ף] אין ברשותם הכסף הדרוש כדי לשלם את הפיצויים או הקנסות האלה... כמו כן, קשה מאוד למצוא משרד עורכי דין בארה"ב המסכים להגן על אש"ף או על הרשות הפלסטינית או על הפלסטינים. בשלב הבא, שלב הערעור, יהיה לנו משרד שמסוגל להשיג את מה שאנו זכאים לו...
מנעו מאתנו את מה שמכונה sovereign immunity כמדינה ריבונית הזכאית לחסינות. זהו עניין חמור מאוד, שהרי כל העולם מכיר בנו כמדינה, מלבד כמה מדינות שביניהן ארצות הברית."
[ערוץ וטן (ערוץ טלוויזיה פלסטיני עצמאי), 24/02/2015]

חברת הועד הפועל של אש"ף חנאן עשראוי:
כותרת: "עשראוי: החלטתו של בית המשפט בניו יורק התבססה על טענות שווא"

"חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראוי, הדגישה אתמול [24/02/2015] כי אש"ף והרש"פ נחושים לערער על החלטתו של בית המשפט הפדרלי האמריקאי בניו-יורק, שהטילה עליהם את האחריות לשש מתקפות תופת [Bomb attacks] שביצעו פלסטינים בישראל, ופסקה על תשלום פיצוי כספי ל[משפחות] ההרוגים.
עשראוי אמרה כי האשמה שהטיל בית המשפט התבססה על טענות שווא חסרות כל בסיס, וזאת מבלי שקבע באופן מיידי מועד להגשת בקשת הערעור.
עשראוי דיברה במסיבת עיתונאים שארגנה למטרה זו במשכנו המרכזי של אש"ף בעיר אלבירה, במסגרתה היא תיארה את ההחלטה להטיל קנס כמעשה סחטנות, שבא בזמן שבו ישראל ממשיכה למוטט את אש"ף והרש"פ, שהינם מחויבים לפתרון בדרכי שלום לפי ההחלטות והחוקים הבינלאומיים.
עשראוי הכחישה כי קיים קשר כלשהו בין אש"ף והרש"פ אל המעשים והאירועים שבעניינם פסק בית המשפט. כמו כן, היא ציינה כי הם התרחשו במהלך פלישתה של ישראל לערי הגדה וכיבושה של המוקאטעה, שם נמצא משכן הנשיאות, מה שיצר מצב של אנרכיה כוללת ו[אפשר את] גניבתם של מסמכים פלסטיניים שבהם נעשה שימוש בבית המשפט.
חבר מושבעים אמריקאים הורה לאש"ף ולרש"פ לשלם מעל ל-218 מיליון דולר פיצויים על הרג של ישראלים בעלי אזרחות אמריקאים, בטענה כי הם הגישו סיוע חומרי לחוליות שביצעו מתקפות בירושלים הכבושה לפני מעל לעשר שנים.
עשראוי, שכבר מסרה את עדותה בפני בית המשפט קודם לכן, אמרה כי בית המשפט סירב להתייחס לפלסטין כמדינה, והחשיב את הפלסטינים כישות או כקבוצה שביצעו פעולות [במקור: "עמליאת"].
היא הוסיפה: 'החוק האמריקאי לא מאפשר לדרוש דין וחשבון ממדינה ריבונית, אך הוא איננו מכיר במדינת פלסטין, ולא בריבונות הפלסטינית, אלא מתנהל מולנו כאילו אנו קבוצה ספציפית שביצעה אירוע, ואיננה נהנית מחסינות, בעוד שמרבית מדינות העולם הכירו בנו [כמדינה]." בנוסף, היא הדגישה כי לאש"ף ולרש"פ אין כסף עבור הפיצויים.'
היא אמרה: 'פרטים בעלי אזרחות אמריקאית וישראלית החליטו לנצל לרעה את מערכת המשפט האמריקאי, ואין זה אומר כי הדבר סותר את העובדות, ואנו עומדים על כך שאין לאש"ף ולרש"פ קשר למעשים אלו. אלה טענות שווא חסרות בסיס, ואנו חוזרים ומדגישים כי האירועים הנ"ל לא בוצעו בהחלטתם של אש"ף או הרש"פ, וזה לא משנה מה היה תוארו של מי שביצע את הפעולות הללו.' [הכוונה שגם אם היו אנשים המקושרים לרש"פ, כמו אנשי מנגנוני הביטחון, שביצעו את פעולות הטרור, אין זה אומר כי הרש"פ הורתה להם לעשות זאת.]
היא הוסיפה: 'אנו מדגישים כי אנו נערער על ההחלטה, ואנו מאמינים בלב שלם שנזכה בערעור. בשום פנים ואופן איננו מטילים ספק או דופי במערכת המשפט האמריקאית.'
עשראוי ציינה כי ישנם תקדימים שבהם סירבו בתי משפט אמריקאים לשפוט מוסדות וחברות שנמצאות מחוץ לארה"ב...
ד"ר עשראוי ציינה כי החלטה משפטית זו להטיל על אש"ף והרש"פ לשלם 218 מיליון דולר באה בזמן שבו פלסטין סובלת ממשבר פיננסי קשה מאוד. זאת, שכן ישראל שודדת את כספי המסים הפלסטיניים ופועלת למיטוט הרשות, הממשלה איננה מצליחה לשלם את משכורותיהם של עובדיה ותוכנית התחייבותם של אש"ף והרש"פ לחוק הבינלאומי סוכלה, בזמן שפרטים ישראלים מנצלים את אזרחותם האמריקאית על מנת לסחוט כספים.
היא הוסיפה: 'מה שכואב הוא שישראל, מאז הכיבוש של 1967 בלבד, הרגה יותר מ-70,000 פלסטינים, עצרה 850,000 [נוספים], גנבה אדמות ומשאבים והפקיעה את חירויותיהם, זכויותיהם וחייהם של הפלסטינים. אני בספק כי ישנו סכום כסף המספיק לשלם סוג כלשהו של פיצויים לעם הפלסטיני.'
היא המשיכה: 'לא ניתן להאשים את הקורבנות על תגובותיהם. זהו כיבוש ודיכוי המבוסס על אי צדק ועריצות, שצריך להסתיים.'
עשראוי סיימה את דבריה באומרה כי אירוע זה מדגיש את הצורך לפנות לבית הדין הפלילי הבינלאומי, משום שישראל הינה מדינה מפרת חוק, שפועלת בדרכים המפרות את זכויותיהם של הפלסטינים, ואנו מתעקשים על העמדתה של ישראל לדין בינלאומי ועל ריבונותו של החוק הבינלאומי."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 25/02/2015]

חברת הועד הפועל של אש"ף חנאן עשראוי:
"אפילו כאשר הייתה אזהרה של מזכירות המדינה האמריקנית שלא לבקר בישראל בתקופה ההיא, התרחשו כמה מעשים שגרמו נזק לכמה אמריקנים, שלא הקשיבו לאזהרות מזכירות המדינה האמריקנית. מה הם עושים באזור שיש לגביו אזהרה ושיש בו אלימות ואי יציבות וכו'? רייצ'ל קורי, שנרצחה בכוונה תחילה באמצעות דחפורי קאטרפילר ישראליים (רייצ'ל קורי – מפגינה אמריקאית שנהרגה לאחר שנדרסה על ידי דחפור שעסק בהריסת תשתיות טרור ברצועת עזה, ראה מידע נוסף למטה - העורך) - בית הדין הגבוה לצדק בישראל פסק שזהו מצב מלחמה ושהוא אינו יכול לפסוק נגד מישהו שרצח או ביצע את המעשה המתועב, מי שרצח אותה בכוונה תחילה. קל וחומר לגבי מי שהגיעו מארץ אחרת לארץ שיש בה אלימות וכו', למרות אזהרת ממשלתם, ואחר כך מאשימים ממשלה שלמה, רשות [פלסטינית] שלמה, על כל אדם, על כל פעולה (כלומר פיגוע – העורך) אינדיבידואלית, כאילו שהמערכת הפוליטית הפלסטינית כולה אחראית לכך. זהו תקדים מסוכן. אני, כולנו, כל הבכירים, בכנות עוקבים כעת [אחר העניין] באופן מקצועי, ישיר ויומיומי. אנו מבינים שננצח בערעור אם לא נצליח להשיג זיכוי כעת."
[הטלוויזיה הרשמית של הרש"פ, 23/02/2015]

הערה:
רייצ'ל קורי – מפגינה אמריקאית שנדרסה למוות מדחפור ברצועת עזה בשנת 2003, בשעה שהיא ניסתה לעצור דחפורים שעסקו בהריסת תשתיות טרור. משפחתה של קורי תבעה את ישראל על "גרימת מוות ברשלנות," אך בית המשפט הישראלי פסק נגד תביעת משפחת קורי, באמרו כי נגד הדחפור לא יכול היה לראות את קורי, שהיא נכנסה בידיעה ומרצון לשטח מלחמה, וכי מותה היה תאונה מצערת.

חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית וראש הרשות לענייני האסירים, עיסא קראקע:
כותרת: "קראקע: בתי המשפט האמריקאים והישראלים מעמידים לדין את המאבק הפלסטיני הלגיטימי"

"ראש הרשות לענייני אסירים ומשוחררים, עיסא קראקע, אמר כי החלטתו האחרונה של בית המשפט האמריקאי בניו יורק, שקבעה כי על הרש"פ לשלם פיצויים על סך 218 מיליון דולר להרוגים שנשאו אזרחות אמריקאית ושירתו בצבא הישראלי, מהווה תקדים מסוכן, העומד בסתירה עם החוק הבינלאומי. כמו כן, הוא אמר כי מדובר בתביעה פוליטית נגד המאבק הלאומי הפלסטיני הלגיטימי, שמוכר על ידי החוקים הבינלאומיים והחלטות האו"ם.
קראקע אמר כי אסור להתנהל מול בתי משפט אלו או להתייצב בפניהם, שכן מטרתם הינה לפגוע במעמדו של אש"ף ולהגדיר את התנגדותו של העם הפלסטיני לכיבוש כמעשה פלילי.
קראקע אמר כי אמריקאים אלו דיכאו והרגו את העם הפלסטיני בשורותיהם של כוחות הכיבוש, והם אלו שצריכים להתייצב בפני בתי המשפט הבינלאומיים ולשלם פיצויים לקורבנות הפלסטיניים. קראקע ציין כי פלסטין היא כעת מדינה תחת כיבוש, והחלטות האו"ם קבעו כי זוהי זכות לגיטימית להתנגד לכיבוש על מנת להשיג הגדרה עצמית ועצמאות...
קרקאע תהה כיצד ייתכן שבתי משפט שמו להם למטרה את זהות המאבק הלאומית של העם הפלסטיני, והופכים את כל הקרבתו של העם הפלסטיני לפשעים ולפעילות של כנופיות...
קראקע ציין כי העם הפלסטיני נפל קורבן לסחטנות מדינית, וכי מן הראוי שנתחיל לתבוע קצינים, חיילים ובכירים ישראלים בבתי משפט של מדינות שחוקיהן מאפשרים זאת, וכן נמהר לפנות לבית הדין הפלילי הבינלאומי, על מנת לתבוע את צבא הכיבוש ומפקדיו על פשעי מלחמה שבוצעו ומבוצעים נגד עמנו..."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 27/02/2015]

מאמר דעה של חאפז ברגותי, העורך הראשי לשעבר של עיתון הרש"פ:
"היהודים הישראלים-אמריקאים שיחקו במגרש האמריקאי המוטה לטובתם, והגישו תביעות נגד הרש"פ ואש"ף על פציעתם של יהודים בעלי אזרחות כפולה בפעולות (כלומר, פיגועים - העורך) בירושלים. באותה תקופה, שבין 2002 ל-2004, כל המטות ומנגנוני הביטחון של הרשות הותקפו על ידי כוחות הכיבוש, שהרסו את כל המטות ותקפו עשרות עמדות של כוחות הביטחון הלאומי, המשטרה, הביטחון המסכל והמודיעין. במילים אחרות, לרשות לא הייתה ריבונות על שטחה, וקל וחומר על שטח כבוש שבשליטתה של ישראל, כמו ירושלים. והשאלה הינה מדוע באו אמריקאים-ישראלים אלו לשטח כבוש, ומדוע הם הופכים לאמריקאים כאשר הם נפצעים ולישראלים כאשר הם מבצעים פשעים נגד בני עמנו?
איננו מסתמכים על שום בית משפט אמריקאי, מפני שהם מבוססים מטבעם על הבלים ולא על צדק, אך מצב זה מאפשר לנו להגיש תביעות נגד הממשל האמריקאי עצמו ונגד הצבא האמריקאי על פשעים שהם ביצעו נגד בני עמנו, באמצעות חימושו ומימונו של צבא הכיבוש. כמו כן, הוא מאפשר לנו לפנות לבתי משפט במדינות אחרות, ערביות ולא-ערביות כאחת."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 25/02/2015]

עיתון הרש"פ הרשמי:
כותרת: "הממשלה: פסיקת בית המשפט בניו יורק היא תשובה טרגית למיליוני פלסטינים"

"ממשלת ההסכמה הלאומית הביעה אכזבה עמוקה מפסק הדין השלילי שניתן אתמול [23/02/2015] בבית המשפט בניו יורק, אשר מרשיע את הרש"פ ואת אש"ף בתמיכה בשורה של פיצוצים שבוצעו בשנים 2004-2011 (כך במקור!). בנוסף לכך, בית המשפט בניו יורק התעלם מתקדימים משפטיים שקבעו בתי דין אמריקניים פעם אחר פעם, ובכלל זאת פסק דין שנתן השופט הפדרלי בבירה וושינגטון בשבוע שעבר, אשר קבע כי לגורמים מקומיים אמריקניים אין סמכות שיפוטית מתאימה לדיונים מסוג זה.
הממשלה הדגישה כי הגורמים הפלסטיניים הנוגעים בדבר – אש"ף והרש"פ – יערערו על פסק הדין. היא הדגישה כי היא בטוחה שייעשה צדק לפלסטינים ולהנהגתם, ואמרה: 'אנו מאמינים במערכת המשפט האמריקנית, ומשוכנעים לחלוטין באמונתנו הרציונלית ובעמדתנו המשפטית המבוססת.'
הממשלה הדגישה כי התביעה אינה אלא ניסיון נוסף מצד גורמים קיצוניים בישראל לנצל את מערכת המשפט בארה"ב ולהשתמש בה לרעה, באופן שיצדיק את קיצוניותה של הממשלה הישראלית...
הממשלה אמרה: 'הפסיקה הזו היא תשובה טרגית למיליוני פלסטינים, אשר השקיעו בתהליך הדמוקרטי ובשלטון החוק על מנת לפעול לעשיית צדק ולתיקון העוול שנעשה להם, כמו גם לקהילה הבינלאומית, אשר השקיעה רבות מבחינה כספית ומדינית בפתרון שתי המדינות, שאליו חותרת הרש"פ.'
עוד הוסיפה הממשלה: 'אנו ממשיכים להקיא מקרבנו את הקיצונות ואת האלימות, ולשמור על מחויבותנו החזקה להתנגדות עממית בדרכי שלום ולעשיית צדק בינלאומי, מדיני, משפטי ומוסרי. כפי שהיינו תמיד, אנו מוכנים לגמרי להיות שותפים לתהליך שלום ולהיות מגנים עיקשים על זכויות עמנו ועל מולדתנו, כדי לחיות כמדינה חופשית, עצמאית, דמוקרטית ומשגשגת, שתחייה בשלום עם שכניה.'"
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 24/02/2015]
 

כלכלן פלסטיני בעיתון הרש"פ אל-חיאת אל-ג'דידה:
כותרת: "האם ישראל תנכה את הפיצויים ליהודים האמריקאים מכספי המסים?"

"כלכלנים סבורים כי תמיכתו של בית המשפט האמריקאי לערעורים בהחלטתו של חבר המושבעים במדינת ניו-יורק, שפסק כי על הרש"פ לפצות משפחות של מספר יהודים אמריקאים שנהרגו במתקפות שהתרחשו באינתיפאדה השנייה, תהווה מכה כלכלית ופיננסית כואבת עבור הרשות, ותגרום לה לפשיטת רגל חלקית ולשיתוק חלקי...
המומחה לכלכלה ד"ר נסר עבד אל-כרים הדגיש בפני 'אל-חיאת אל-ג'דידה' כי במקרה שגזר הדין ייכנס לתוקפו לאחר הערעור, הוא יהיה סופי ויהיה חובה לשלמו. אפילו אם הרשות לא תשלם אותו, הוא יהווה התחייבות [liability] עבורה, וייתכן כי היא תיתקל בקשיים בביצוע פעולות או העברות כספיות או בפתיחת חשבונות בנק במערכת הבנקים העולמית."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 26/02/2015]