פרסומי PMW
גינוי לתופעת רצח נשים "על רקע כבוד המשפחה" מצד חבר בהנהגת פת"ח
Share |
   
גינוי לתופעת רצח נשים על רקע "כבוד המשפחה"
 מצד חבר בהנהגת פת"ח
  • "אם ברצוננו לשחרר את חברתנו [הפלסטינית] מלפיתת התמנון של הפשע הזה (כלומר, רצח על רקע 'כבוד המשפחה') עלינו לטהר את התפישות, את הספרים ואת המורשת שלנו מקידוש ההרג בשם האל והכבוד"
  • "החברות [הערביות והאסלאמיות] שלנו מחשיבות פשעי אלימות נגד נשים ורצח על רקע כבוד ונקמה כמעשים לגיטימיים"
  • "אנו זקוקים לשינוי יסודי... ולפני הכול אנו זקוקים למהפכה בחינוך"
איתמר מרכוס

 

על פי דברי איש הנהגת פת"ח, נשים פלסטיניות סובלות מאפליה, אלימות, ומרצח על רקע "כבוד המשפחה," ודברים אלה נהיו לחלק "מיסודות התרבות של החברות הערביות והאסלאמיות."

k

במאמר בעיתון הרש"פ, קרא מֻוַופָק מַטַר, חבר המועצה המהפכנית של פת"ח, לערוך "שינוי יסודי" בחברה הפלסטינית, ובכלל זה "חוקים בטוחים, בהירות ועמדות נאורות" ביחס לפשעים נגד נשים, ואמר כי "לפני הכל אנו זקוקים למהפכה בחינוך." במאמרו טען מטר כי החברות הערביות "מחשיבות פשעי אלימות נגד נשים ורצח על רקע כבוד ונקמה כמעשים לגיטימיים... ויש מי שהפליגו בהאדרתם כמעשה גברי והירואי." מַטַר אף אמר כי פשעי האלימות נגד נשים "הפכו לאחד מיסודות התרבות של החברות הערביות והאסלאמיות."

 

מכון מבט לתקשורת פלסטינית דיווח בעבר כי יוסוף ג'בארין, מרצה ערבי ישראלי בטכניון, אמר גם הוא בראיון בטלוויזיית הרש"פ, כי אלימות נגד נשים טבועה בתרבות הערבית:

 

 

יוסוף ג'בארין, מרצה בטכניון: "חלק מהזהות שלנו הוא להרוג נשים, למשל, להרוג נשים, להכות נשים..."
מנחה הטלוויזיה הפלסטינית: "כאן אתה מכליל."
ג'בארין: "אני לא מכליל."
מנחה: "לא כולם אותו הדבר."
ג'בארין: "חלק מהזהות שלנו הוא לתקוף נשים - אנו צריכים להודות בכך. בכל חברה יש פגמים, ויש דברים יפים. בזהות הפלסטינית יש דברים יפים, אבל יש גם דברים שאימצנו לעצמנו מהתרבות הערבית מאות בשנים אשר מזיקים לפרט ומזיקים לאישה. תראה למשל בחודשים האחרונים, כמה נשים נרצחו בלוד, רמלה, עכו, וכו'. זה חלק מהזהות שלנו."

[הטלוויזיה הרשמית של הרש"פ, 24/06/2012]

 

"מבט לתקשורת פלסטינית" דיווח בעבר על הביקורת החוזרת נגד הרש"פ ונגד היו"ר מחמוד עבאס, על כך שהם מקלים וסובלנים כלפי פשעי אלימות נגד נשים ורצח "על רקע כבוד המשפחה," ואינם אוכפים חוקים המיועדים להגן על נשים ולהעניש גברים אלימים:

 

כותרת: "סעיף 99 רוצח פעמיים את האישה "

"מוסדות העוסקים בזכויות נשים, ובראשם האגודה לקידום נשים ולתקשורת נשית, "תאם," מתכוננים להגיש עצומה לראש הממשלה [של הרש"פ, ראמי חמדאללה] אשר דורשת ממנו לבטל ולהקפיא את השימוש בסעיף 99 בחוק העונשין 16 משנת 1960 בתיקי רצח נשים, המעניק נסיבות מקלות לפשעי רצח ומאפשר להשתמש ב-'ויתור על הזכות האישית' כאחת הסיבות להקלת העונש, המופחת עד למחציתו, וכך נגזרות על הפושע שנות [מאסר] מעטות, שאחריהן הוא יוצא לחופשי לאחר שביצע פשע נורא נגד אחותו, אמו, אשתו או בתו." קרא עוד 

[מען, סוכנות ידיעות פלסטינית עצמאית, 07/03/2017]

 

מנהיגי דת פלסטיניים הגנו שוב ושוב על  ההיתר שהאסלאם נותן לבעלים להכות את נשותיהם, תוך הדגשה כי המכות אינן מיועדות להשאיר צלקות או לגרום כאב, אלא הן מכוונות לחנך.

 


 

להלן קטע ארוך יותר ממאמר הדעה של מֻוַופָק מַטַר, חבר המועצה המהפכנית של פת"ח ובעל טור קבוע בעיתון הרש"פ, הקורא לשינוי בעמדת החברה הפלסטינית כלפי נשים ואלימות נגד נשים.

 

כותרת: "רצח על רקע כבוד [המשפחה] - טרור וגזענות"

"כל בני האדם נולדים חופשיים ושווי ערך וזכויות. לכל אדם יש הזכות לממש את חירותו ללא אפליה על בסיס מין. שוויון בין הגבר לאישה בכל הזכויות הפוליטיות, האזרחיות, הכלכליות והחברתיות, הוא יעד קבוע.

אפליה נגד נשים מהווה הפרה של עקרונות זכויות האדם...

אם ברצוננו לשחרר את חברתנו מלפיתת התמנון של הפשע הזה (כלומר, רצח "על רקע כבוד המשפחה") עלינו לטהר את התפישות שלנו, את הספרים שלנו ואת המורשת שלנו מקידוש ההרג בשם האל והכבוד ומהאדרת הנשק...

החברות [הערביות והאסלאמיות] שלנו מחשיבות פשעי אלימות נגד נשים ורצח על רקע כבוד ונקמה כמעשים לגיטימיים... ויש מי שהפליגו בהאדרתם כמעשה גברי והירואי, עד כדי כך שהם הפכו לאחד מיסודות התרבות של החברות הערביות והאסלאמיות.

אנו זקוקים לשינוי יסודי, לחוקים בטוחים, לבהירות ולעמדות נאורות מצד אנשי ההלכה, המשפט והפוליטיקה... ולפני הכול אנו זקוקים למהפכה בחינוך."

[עיתון הרש"פ אל-חיאת אל-ג'דידה, 03/08/2017]