פרסומי PMW
בלעדי ל"מבט לתקשורת פלסטינית": הרש"פ שילמה 517.4 מיליון ש"ח למחבלים במשכורות ב-2019
Share |
בלעדי ל"מבט לתקשורת פלסטינית":
הרש"פ שילמה 517.4 מיליון ש"ח למחבלים במשכורות, ב-2019
  • בזמן שנשיא ארה"ב דרש מהרש"פ להפסיק לשלם תגמולים למחבלים, הרש"פ פרסמה מסמכים החושפים שהיא מודה כי הוציאה 517.4 מיליון ש"ח ב-2019 על משכורות למחבלים - עלייה של 15 מ' ש"ח לעומת 2018.
     
  • ממשלת ישראל קבעה כי הרש"פ הוציאה 150 מ' ש"ח על תשלומים למשפחות של מחבלים הרוגים ולמחבלים פצועים במהלך 2018

  • לפי חישובי "מבט לתקשורת פלסטינית" הסכום הזה גדל בשנת 2019 ב-1.6 מ' ש"ח לפחות.
     
  • בהתאם לכך, ב-2020 ממשלת ישראל צריכה לנכות לא פחות מ- 669 מיליון ש"ח מכספי המסים שישראל גובה ומעבירה לרש"פ.
עו"ד מוריס הירש

על פי הדו"חות הכספיים האחרונים שפרסמה הרש"פ, מכון "מבט לתקשורת פלסטינית" יכול לחשוף כי הרש"פ הודתה כי היא הוציאה לא פחות מ- 517.4 מיליון ש"ח על משכורות למחבלים אסירים ואסירם משוחררים בשנת 2019. 


ההוצאה של הרש"פ ב-2019 על קצבאות למחבלים פצועים ולמשפחות של מחבלים הרוגים ("שהידים") הייתה לפחות 151.6 מיליון ש"ח. בהתאם לכך, סך ההוצאה של הרש"פ ב-2019 על תגמולי טרור, הן במשכורות למחבלים הן בקצבאות למשפחות מחבלים הרוגים - הוא לפחות 669 מיליון ש"ח.

על פי החוק הישראלי, שר הביטחון נפתלי בנט צריך להציג בפני הקבינט הביטחוני דו"ח המפרט את הוצאות הרש"פ על תגמולי טרור בשנת 2019. הסכום שיצוין בדו"ח זה לא יהיה פחות מ-669 מיליון ש"ח. על פי החוק הישראלי יש לנכות את הסכום הזה מהעברות כספי המסים שישראל מעבירה לרש"פ מדי חודש.

רקע
מאז הקמתה בשנת 1994, הרש"פ מיישמת מדיניות תשלומים של תגמולי טרור שבמסגרתה הרש"פ משלמת מיליוני שקלים מדי שנה במשכורות חודשיות למחבלים פלסטינים כלואים ומשוחררים, וכן קצבאות חודשיות למחבלים פצועים ולמשפחות של מחבלים הרוגים (המכונים "שהידים").

הרש"פ קבעה מדיניות זו בחוק האסירים והמשוחררים משנת 2004. מאז, יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס אישר פעמיים העלאות משמעותיות במשכורות החודשיות שהרש"פ משלמת למחבלים (ב-2006 וב-2010).

על פי עדות בבית המשפט של בכיר פלסטיני, תשלומי הרש"פ למחבלים פצועים ולמשפחות של מחבלים הרוגים אינם קבועים בחוק של הרש"פ, אלא הם נקבעים בתקנות ובנהלים פנימיים שאינם מתפרסמים.

בעוד שהרש"פ ספגה גינויים נרחבים בעולם בגלל המדיניות הזו, כשארבע מדינות (קנדה, ארה"ב, אוסטרליה והולנד) עצרו לגמרי את הסיוע הישיר לרש"פ עד שמדיניות זו תבוטל, ובעוד שהרש"פ ממשיכה לדרוש (ולקבל) סכומי כסף משמעותיים בסיוע חוץ, היא עדיין ממשיכה לבזבז מאות מיליוני שקלים מדי שנה על משכורות למחבלים, ועל ידי כך מתגמלת ומעודדת מחבלים פלסטינים.

בשנת 2018 ישראל העבירה חוק למאבק נגד מדיניות תגמולי הטרור של הרש"פ. על פי החוק הזה, בסוף כל שנה שר הביטחון חייב להגיש לקבינט הביטחוני דו"ח המפרט את ההוצאות של הרש"פ על משכורות וקצבאות למחבלים בשנה החולפת. לאחר שהקבינט מאשר את הדו"ח, סך ההוצאות של הרש"פ על תגמולי טרור באותה שנה מוקפא, ב-12 חלקים שווים, מכספי המסים שישראל גובה ומעבירה לרש"פ בשנה העוקבת.

החוק הישראלי החדש יושם לראשונה בפברואר 2019, לאחר ש"מבט לתקשורת פלסטינית" חשף כי הרש"פ הודתה שהיא הוציאה לא פחות מ-502 מיליון ש"ח על תשלומי משכורות חודשיות למחבלים אסירים ומשוחררים ב-2018.
בתגובה להחלטה של ישראל, מחמוד עבאס החליט במודע להכניס את הרש"פ למשבר כלכלי, וזאת לאחר שהוא סירב לקבל מישראל שום כספי הכנסות ממסים, אם ישראל מקפיאה מהם סכום כלשהוא. מאחר שההכנסות ממסים מהוות כמעט מחצית מכלל התקציב של הרש"פ, הסירוב לקבל את הכספים האלה השפיע באופן משמעותי על כלכלת הרש"פ.

על מנת להתגבר על המשבר, הרש"פ החליטה לקצץ באופן זמני מחצית משכרם של עובדי הרש"פ, ולהשעות את אישורי ההעברה של פלסטינים לטיפולים רפואיים בבתי חולים בישראל. הרש"פ גם ניסתה להסתיר את הדו"חות הכספיים שלה עד שמכון "מבט לתקשורת פלסטינית" חשף את הצעד הזה. בכל אותו זמן הרש"פ המשיכה לשלם למחבלים האסירים 100% ממשכורותיהם. 



אולם, כעבור 7 חודשים, הרש"פ נכנעה והסכימה לקבל את העברות כספי המסים מישראל לאחר ההקפאה.

לאחר דו"ח נוסף של מכון PMW בנושא תשלומי הרש"פ למחבלים פצועים ולמשפחות של מחבלים הרוגים, הקבינט החליט, בשלהי דצמבר 2019, להקפיא סכום נוסף בסך 150 מיליון ש"ח. מאחר שמספר המחבלים הפלסטינים ההרוגים, ומספר המחבלים הפצועים גדל ב-2019, הגיוני להניח שההוצאה של הרש"פ בסעיפים האלה רק גדלה.
על פי נתונים שפורסמו על ידי הרש"פ וארגון בצלם הישראלי, לא פחות מ-110 מחבלים פלסטינים נהרגו בשנת 2019. אם לוקחים בחשבון את תשלומי הרש"פ השונים, ההוצאה הנוספת של הרש"פ על תשלומים למחבלים פצועים ומשפחות מחבלים הרוגים גדלה בלפחות 1.6 מיליון ש"ח ביחס להוצאה זו בשנת 2018.

בעת הצגת תכניתו החדשה לשלום, אמר נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ:


"על מנת להבטיח מדינה פלסטינית מצליחה, אנו מבקשים מהפלסטינים לעמוד באתגר של דו קיום בשלום. זה כולל אימוץ של חוקי יסוד שבהם יקובעו זכויות אדם והגנה מפני שחיתות כלכלית ופוליטית; גדיעת הפעילות הממאירה של חמאס, הג'יהאד האסלאמי ושאר אויבי השלום; הפסקת ההסתה לשנאה כלפי ישראל - כל כך חשוב - ולהפסיק לצמיתות את תשלומי התגמולים למחבלים." 

[www.whitehouse.gov, Jan. 28, 2020]

האם הרש"פ תשמע פתאום לנשיא ארה"ב טראמפ - שכלפיו היא הביעה עד עכשיו רק בוז -ותחדל ממדיניות תגמולי הטרור? רק הזמן יענה על כך, אבל עד אז, ישראל - אם היא רוצה לקיים את החוקים של עצמה - צריכה לנכות לא פחות מ-669 מיליון ש"ח מהעברות המסים שלה לרש"פ בשנת 2020.

בינתיים, בעוד שרוב העולם סובר כי מדיניות הרש"פ של תשלומי תגמולים כספיים למחבלים היא דבר מזעזע, הרש"פ ממשיכה לבזבז כספים בסכומים הולכים וגדלים, שמקורם בין היתר בסיוע זר, כדי לממן את המדיניות הזו. על מנת לעזור לשים קץ למדיניות הזו של תגמולי טרור, האיחוד האירופי ומדינות אחרות חייבים להתנות את הסיוע הכספי שלהם לרש"פ בביטול סופי של המדיניות הזו.