הרש"פ מבטיחה להמשיך בתשלום המשכורות לאסירים - ביניהם מחבלים
סגן שר ברש"פ:
"לא יופסק [תשלום] המשכורות והקצבאות לאסירים הפלסטינים,
תהיה העלות אשר תהיה. האסירים הם שמחתנו"
יו"ר מועדון האסיר:
"כשמשלמים את המשכורות לעובדים במשרדי הממשלה ובמוסדות,
משלמים אותן גם לאסירים"
איתמר מרכוס ונאן ז'אק זילברדיק
במהלך החודשים האחרונים, סגן השר הפלסטיני לענייני אסירים וכן ראש "מועדון האסיר," חזרו והדגישו כי משכורות האסירים הנן בעדיפות גבוהה עבור הרש"פ, וכי היא מתייחסת לתשלומים החודשיים לאסירים בדיוק כמו לתשלום כלל המשכורות של עובדי הרשות הפלסטינית.
דיווחי מכון "מבט לתקשורת פלסטינית" בנושא תשלומי המשכורות מהרש"פ לאסירים ביטחוניים, בהם מחבלים ורוצחים, חוללו ויכוחים פוליטיים בנורבגיה ובבריטניה.
סגן השר לענייני אסירים, זיאד אבו עין, הגיב לאפשרות של פגיעה במימון זר לרש"פ בעקבות חשיפת תשלומי המשכורות לאסירים על ידי "מבט לתקשורת פלסטינית." הוא אמר כי "האסירים הם שמחתנו."
"אם יופסקו הסיוע והתמיכה הכספית לרש"פ, לא יופסק [תשלום] המשכורות והקצבאות לאסירים הפלסטינים, תהיה העלות אשר תהיה. האסירים הם שמחתנו, נקריב הכול למענם ונמשיך לפרנס את משפחותיהם."
גם קדורה פארס, יו"ר "מועדון האסיר" הבטיח כי תשלום המשכורות לאסירים יימשך. בנוסף, הוא הדגיש כי תקצוב המשכורות לאסירים הוא במעמד שווה לתקצוב המשכורות של כלל עובדי הרש"פ.
מנחת הטלוויזיה הפלסטינית: "כיצד הושפעו משכורות האסירים וקצבאותיהם מהמשבר הכלכלי הפוקד את פלסטין?"
יו"ר "מועדון האסיר" קדורה פארס: "בסופו של דבר, מצבנו הוא כמו מצבם של אחרים. מה שמוציאים על האסירים זה בדיוק מה שמוציאים עלי ועליך, כלומר משכורות. ולכן, כשמשלמים את המשכורות לעובדים במשרדי הממשלה ובמוסדות [הרשמיים], משלמים אותן גם לאסירים."
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 17/01/2013]
לחץ לצפייה בסרטון
לאחרונה דיווח מכון "מבט לתקשורת פלסטינית" על האדרה של אחד האסירים הזכאים לקבל משכורת מהרש"פ: עיסא עבד-רבו, אשר רצח שני סטודנטים ישראלים שטיילו באזור ירושלים.
בתגובה לדיונים שהתעוררו בנורבגיה ובבריטניה בעקבות דיווחי "מבט לתקשורת פלסטינית", סגן שר האסירים הפלסטיני האשים את ישראל בהסתה נגד הרשות הפלסטינית. "זהו סוג של הסתה, ויותר מכך, זהו ניסיון לשלהב את דעת הקהל העולמית נגד הפלסטינים" הוא אמר בדברים שבהם התלונן על כך שהמדינות האירופיות שוקלות את המשך המימון שלהם לרש"פ:
"ישראל תומכת ומממנת פעילות מקיפה באירופה, וליתר דיוק בבריטניה, נורבגיה ובלגיה, על מנת להפסיק את התמיכה והסיוע הכספי לרש"פ, ועל מנת להילחם בסוגיית האסירים, שאותם היא מתארת כטרוריסטים ומתאבדים. זהו סוג של הסתה, ויותר מכך, זהו ניסיון לשלהב את דעת הקהל העולמית נגד הפלסטינים."
אך נראה כי אין לרש"פ סיבה לדאוג בעניין. ב-23/02/2013, כאשר נושא הסיוע לתקציב הכללי של הרש"פ כבר עמד במחלוקת בפרלמט הנורבגי לאחר פרסום ממצאי "מבט לתקשורת פלסטינית" בערוץ הנורבגי NRK, שר החוץ הנורבגי עודד את הגורמים התורמים להגביר את הסיוע לרש"פ. כך דיווח העיתון הרשמי של הרשות הפלסטינית:
"[שר החוץ הנורבגי איידה (Eide)] הבהיר כי המצוקה הכספית הנוכחית מחייבת את כל הצדדים הנוגעים בדבר להעניק כספים רבים יותר בשנת 2013, וקרא לכל התורמים למהר ולהעביר סיוע לתקציב הפלסטיני בהקדם האפשרי."
כמה ימים לפני כן, החליט שר החוץ הנורבגי להעביר את כל הסיוע הנורבגי של שנת 2013 לרש"פ באופן מידי ובתשלום אחד:
"נורבגיה מוציאה את כל תקציב הסיוע [של 240 מיליון קרונות (כ-41,825,000$ ארה"ב)] לפלסטין של שנת 2013 בתשלום אחד מידי."
[אתר האינטרנט של משרד החוץ הנורבגי,
www.regjeringen.no, 21/02/2013]
בהודעה לעיתונות כמה שבועות לאחר מכן, בעקבות פגישה של קבוצת המדינות התורמות AHLC, שר החוץ הנורבגי איידה (Eide) הודיע כי הרשות הפלסטינית תקבל השנה יותר מימון מאשר בשנה שעברה:
"תקציב הסיוע הכללי [לרשות הפלסטינית] לשנה הנוכחית יגדל בצורה משמעותית, ונראה כי התרומות יספיקו לכיסוי הגרעון של 1.2 מיליארד דולרים אמריקאים. זהו שיפור משמעותי מ-2012."
[אתר האינטרנט של משרד החוץ הנורבגי,
www.regjeringen.no, 19/03/2013]
לעומת זאת, שר החוץ הנורבגי ציין גם כי קבוצת התורמים (Ad Hoc Liaison Committee) AHLC תצטרך לשקול מחדש את הסיוע הנמשך לרש"פ, אם לא תהיה התקדמות לקראת פתרון סכסוך הישראלי-פלסטיני:
"מאמצים לפתרון המצוקה הכלכלית הפלסטינית החריפה הם הכרחיים, אך הם יהיו משמעותיים רק במסגרת משא ומתן לפתרון שתי מדינות. AHLC תרמה לפיתוח מוסדות פלסטיניים יעילים, אך נצטרך לשקול ברצינות האם נוכל להמשיך את מאמצינו, באם הצדדים אינם מצליחים לנקוט באמצעים כדי לקדם את התהליך הפוליטי לעבר הקמת מדינה פלסטינית עצמאית"
[אתר האינטרנט של משרד החוץ הנורבגי,
www.regjeringen.no, 19/03/2013]
בראיון לאתר חדשות, סגן שר האסירים ברש"פ, אבו עין, אמר כי "הממשלות האירופאיות פנו אליהם (לממשלה הפלסטינית) בעניין (המשכורות לאסירים ביטחוניים)," וציין כי "המשרד הסביר להם את עמדתו ואת השקפתו הרשמית, וכי הכספים הללו מועברים למשפחות האסירים, שהכיבוש העלים את ראשיהם ומפרנסיהם, ושנחשבות למקרים סוציאליים." אבו עין אף "ציין כי יש הבנה לעניין."
נורבגיה ובריטניה ביקשו מידע נוסף על תוכנית התמיכה באסירים של הרש"פ, וכעת ממתינים לתשובתם.
לחץ לצפייה בארבעה דיווחים של "מבט לתקשורת פלסטינית" בנושא תשלום משכורות למחבלים באנגלית.
לסקירת התפתחות הפרשה בנורבגיה (באנגלית):
לחץ לצפייה בדיון הפוליטי בנורבגיה בעקבות ממצאי PMW, תגובות של חברי פרלמנט נורבגים, ובדיקת ועדת החקירה של הפרלמנט הנורבגי, אשר ביררה מדוע משרד החוץ הנורבגי לא העביר לפרלמנט מידע מהימן בשלב מוקדם.
לחץ לצפייה כיצד הוועדה הפרלמנטרית הביעה חוסר שביעות רצון מתשובת שר החוץ הנורבגי, וכיצד בתשובתו השנייה הודה שר החוץ כי יש לרש"פ תוכנית תמיכה מיוחדת לאסירים ביטחוניים, בהם מחבלים, הכלואים בישראל.
לחץ לצפייה בדרישת הועדה הפרלמנטרית למידע בשאלה אילו חקירות נוספות ביצע משרד החוץ הנורבגי בנוגע לשימוש בכספי הסיוע נורבגי, וכיצד תשובת שר החוץ הובילה את הוועדה לשקול לערוך שימוע פרלמנטרי בנושא.
לחץ לצפייה בדיון בפרלמנט הבריטי על ממצאי "מבט לתקשורת פלסטינית" בנושא ההסתה לשנאה ברש"פ, ובסיוע הניתן לרש"פ מבריטניה.
להלן הראיון עם סגן השר לענייני האסירים ברש"פ, זיאד אבו עין:
כותרת: "ישראל נלחמת בסוגיית האסירים"
מאת: עומר אבו ערקוב
"סגן שר האסירים הפלסטיני, זיאד אבו עין, אמר ל'הונא אל-קודס' (אתר חדשות): 'אם יופסקו הסיוע והתמיכה הכספית לרש"פ, לא יופסק [תשלום] המשכורות והקצבאות לאסירים הפלסטינים, תהיה העלות אשר תהיה. האסירים הם שמחתנו, נקריב הכל למענם ונמשיך לפרנס את משפחותיהם.'
אבו עין הוסיף: 'ישראל תומכת ומממנת פעילות מקיפה באירופה, וליתר דיוק בבריטניה, נורבגיה ובלגיה, על מנת להפסיק את התמיכה והסיוע הכספי לרש"פ, ועל מנת להילחם בסוגיית האסירים, שאותם היא מתארת כטרוריסטים ומתאבדים. זהו סוג של הסתה, ויותר מכך, זהו ניסיון לשלהב את דעת הקהל העולמית נגד הפלסטינים.'
אבו עין אמר כי הממשלות האירופאיות פנו אליהם בעניין. הוא הוסיף כי המשרד הסביר להם את עמדתו ואת השקפתו הרשמית, וכי הכספים הללו מועברים למשפחות האסירים, שהכיבוש העלים את ראשיהם ומפרנסיהם, ושנחשבות למקרים סוציאליים. הוא ציין כי יש הבנה לעניין."
[אתר "הונא אל-קודס" (www.honaalquds.net), 08/04/2013]
להלן הכתבה בעיתון הרש"פ המדווח על הצהרת שר החוץ הנורבגי איידה, המפציר בתורמים להגדיל את הסיוע שלהם לרש"פ:
כותרת: "נורבגיה מגישה סיוע דחוף לרש"פ"
"הממשלה הנורבגית החליטה אתמול למהר ולהגיש סיוע דחוף לרש"פ לצורך תשלום משכורות העובדים במגזר הציבורי. זאת במסגרת הסיוע שמוענק כדי לממן את השירותים החשובים שהעם הפלסטיני זקוק להם במגזרי החינוך, הטיפול הרפואי והביטחון.
שר החוץ הנורבגי, אספן בארת איידה, אמר כי פלסטין לא תוכל להמשיך להסתמך על הגורמים התורמים לנצח. הוא ציין כי יציבות הכלכלה הפלסטינית לא תובטח בהיעדר התקדמות במו"מ המדיני, באופן שיאפשר את סיום הכיבוש הישראלי ויאפשר לפלסטינים לשלוט שוב על משאביהם.
הוא הבהיר כי המצוקה הכספית הנוכחית מחייבת את כל הצדדים הנוגעים בדבר להעניק כספים רבים יותר בשנת 2013, וקרא לכל התורמים למהר ולהעביר סיוע לתקציב הפלסטיני בהקדם האפשרי.
בארת איידה ציין כי הסיוע הנורבגי לתקציב הפלסטיני, שמגיע ל-43 מיליון דולר אמריקני, יועבר באמצעות הבנק העולמי, על מנת לסייע בבניית המוסדות הציבוריים של מדינת פלסטין."
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 24/02/2013]
ראיון בטלוויזיה הפלסטינית עם יו"ר "מועדון האסיר" קדורה פארס שאישר כי האסירים מקבלים משכורת כמו עובדי מדינה:
מנחת הטלוויזיה הפלסטינית: "כיצד הושפעו משכורות האסירים וקצבאותיהם מהמשבר הכלכלי הפוקד את פלסטין?"
יו"ר "מועדון האסיר" קדורה פארס: "בסופו של דבר, מצבנו הוא כמו מצבם של אחרים. מה שמוציאים על האסירים זה בדיוק מה שמוציאים עלי ועליך, כלומר משכורות. ולכן, כשמשלמים את המשכורות לעובדים במשרדי הממשלה ובמוסדות [הרשמיים], משלמים אותן גם לאסירים."
[הטלוויזיה הפלסטינית (פת"ח), 17/01/2013]
עיתון הרש"פ מדווח על פגישת קבוצת התורמים AHLC ובראשו שר החוץ הנורבגי במרץ 2013 בבריסל:
"ראש הממשלה סלאם פיאד בירך אתמול [19/03/2013] על תוצאות הפגישה בבריסל עם הגורמים התורמים, שהתחייבויותיהם יאפשרו למלא את צרכי הרש"פ המוערכים ב-1.2 מיליארד דולר עבור שנת 2013. פיאד אמר כי הפגישה של ועדת הקישור שהורכבה למען מטרה זו הייתה משביעת רצון.
שר החוץ הנורבגי אספן בארת איידה, שעומד בראש הוועדה אמר: 'השגנו עוד סיוע, ועל כן נראה כי נצליח לכסות את הגירעון, וזאת ידיעה משמחת.' לפי המארגנים, בעיקר ערב הסעודית תספק חלק מכספים אלה.
הנציגה העליונה של מדיניות החוץ באיחוד האירופי, קתרין אשטון, הבהירה כי 27 המדינות 'ישמרו השנה על אותה רמה של סיוע' המגיע ל-300 מיליון יורו, כפי שהיה ב-2012. כמו כן, היא הודיעה על סיוע חדש, בסך שבעה מיליון יורו, 'להתמודדות עם החרפת המשבר הכלכלי הפוקד את הרש"פ.'"
[אל-חיאת אל-ג'דידה, 20/03/2013]
להלן הודעת משרד החוץ הנורבגי (באנגלית) בעקבות כינוס קבוצת התורמים AHLC ב-19 במרץ 2013:
"'After 20 years of support from donor countries like Norway, Palestinian institutions are now strong enough to serve as a basis for an independent Palestinian state. At today's meeting, the donors agreed to increase their contributions. But without a credible political process towards a two-state solution, it will become increasingly difficult for the Ad Hoc Liaison Committee (AHLC) to continue as before,' said Minister of Foreign Affairs Espen Barth Eide.
Mr Eide chaired the meeting of the Ad Hoc Liaison Committee (AHLC) for assistance to the Palestinians in Brussels today. The meeting was hosted by EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Catherine Ashton. The Palestinian delegation was led by Prime Minister Salam Fayyad.
Two years after the donors concluded that the Palestinians have the necessary institutions in place to form a Palestinian state, the situation is serious. Financial problems in Palestine are threatening to undermine Palestinian government institutions and the peace process is at a standstill.
'The meeting demonstrated that the international community remains united on the issue of the development of a Palestinian state. There was broad agreement on the political assessments and understanding of the challenges ahead. Overall budget support for this year will increase substantially, and it looks as if the contributions will be sufficient to cover the budget deficit of USD 1.2 billion. This is a significant improvement on 2012,' Mr Eide said.
At the same time the donors agreed that aid cannot solve the economic problems Palestine is experiencing. The financial crisis is the result of a combination of the effects of the occupation, irregular transfers from Israel of Palestinian customs and tax revenues and weaker growth in the Palestinian economy.
'The donors have indicated that they will provide support to cover this year's budget deficit, but sustainable growth in the economy will only be possible if Israel lifts the restrictions it has imposed on Palestinian exports and on the freedom of movement of Palestinians. The Israeli occupation is weakening the framework conditions for the private sector and its competitiveness,' said Mr Eide.
'The Palestinians for their part must continue efforts to build an open, modern and effective state,' Mr Eide said.
'Efforts to solve Palestine's acute economic problems are essential, but will only be meaningful within the framework of a negotiated two-state solution. The Ad Hoc Liaison Committee has contributed to the development of effective Palestinian institutions, but we will have to seriously consider whether we can continue our efforts if the parties fail to take steps to promote political progress towards the establishment of an independent Palestinian state,' Mr Eide said.
[Norwegian Ministry of Foreign Affairs' website,
www.regjeringen.no, March 19, 2013] |