פרסומי PMW
האם ח"כ גטאס הפעיל מנגנון הברחה לאסירים החל מיוני 2015?
Share |
   
האם ח"כ גטאס הפעיל מנגנון הברחה 
 לאסירים החל מיוני 2015?
ח
מאת איתמר מרכוס

ביוני 2015 פתח באסל גטאס עמוד פייסבוק בשם "כתוב לאסירים" שבאמצעותו הוא הזמין את הציבור להעביר מסרים והודעות "ישירות" לאסירים ביטחוניים:
"לפני כל ביקור אנו נפרסם את השם, התמונה ופרטי האסיר/ה שאנו עומדים לבקר, ואתם תכתבו בתגובות מסרים לאסירים כדי שנעביר אליהם ישירות."

המנגנון של גטאס ייחודי היות שהוא מאפשר העברת מסרים לאסירים באופן ישיר:
"ראוי לציין כי הביקורים האלה אצל האסירים הם היחידים הישירים, 
היות שביקורי המשפחה ועורכי הדין נערכים דרך מחסומי זכוכית."
 
עמוד הפייסבוק פרסם את מטרת המנגנון:
"העמוד... יהיה פלטפורמה להעברת קולכם ומסריכם אליהם.
 זה יהיה נדבך נוסף וחשוב בשבירת הבידוד של האסירים."
 
ההזמנה "לכתוב לאסירים" באמצעות ח"כ גטאס הועברה לציבור הפלסטיני גם בעיתון הרש"פ.

האם מניעים הומניטאריים תמימים עומדים מאחורי היוזמה "כתוב לאסירים," כפי שטוען גטאס, או שמא מדובר בשיטה מתוחכמת שבאמצעותה הוא עקף בידוק ביטחוני בשירותם של כל מי שרוצים להעביר מסרים לאסירים?
 
חבר הכנסת באסל גטאס, שנחשד בהעברת מכשירים סלולריים ומסרים מוצפנים לאסירים ביטחוניים, השיק בחודש יוני 2015  יוזמה בשם "כתוב לאסירים." במסגרתה נפתח עמוד פייסבוק מיוחד המיועד להעברת מסרים לאסירים באמצעות ח"כ גטאס, מאנשים שאינם יכולים להעביר לאסירים מכתבים או מסרים שלא דרך "מחסומי זכוכית." על פי הכתוב בו, עמוד הפייסבוק "כתוב לאסיר" מיועד להיות "נדבך נוסף וחשוב בשבירת הבידוד של האסירים."

באמצעות עמוד הפייסבוק נהג גטאס להודיע מראש על ביקוריו הצפויים אצל אסירים ביטחוניים מסוימים, והזמין את כל מי שרוצה להעביר דרכו מסרים עבורם. בשלב הבא, גטאס העביר "ישירות" לאסירים את המסרים, תוך שימוש בחסינותו כחבר כנסת.
 
מטרת עמוד הפייסבוק "כתוב לאסירים," כפי שהוצגה ביום פתיחתו:
"עמוד זה יהווה במה עבורכם ויהיה פלטפורמה להעברת קולכם ומסריכם אליהם. זה יהיה נדבך נוסף וחשוב בשבירת הבידוד של האסירים... ראוי לציין כי הביקורים האלה אצל האסירים הם היחידים הישירים, היות שביקורי המשפחה ועורכי הדין נערכים דרך מחסומי זכוכית. לפיכך אנו נתייחס אל הביקורים האלה ברצינות ובאחריות וננצל אותם במידה המכסימלית - וזוהי רק ההתחלה - לשבירת כבלי הבידוד שלהם מאתנו והבידוד שלנו מהם." (הדגשות העורך. ראו תרגום מורחב בסוף)
  [עמוד הפייסבוק "כתוב לאסירים", 05/06/2015]

 
גטאס הסביר איך תתבצע העברת המסרים:
"זמן קצר לפני כל ביקור, נפרסם את השם והפרטים של האסיר/ה שנבקר כדי שיתאפשר לכל מי שרוצה לכתוב בתגובות מסרים לאסירים, אותם נעביר ישירות אליהם."
[העיתון הרשמי של הרש"פ, אל-חיאת אל-ג'דידה, 06/06/2015]
 
העמוד שהשיק גטאס הציג את המנגנון הזה כיוזמה הומניטארית וכ"חובה לאומית":
 "...בין האסירים האלה יש 240 ילדים ו-73 נשים ונערות... אגודות לזכויות אדם תיעדו 103 מקרים של אסירים שמתו כשהידים עקב עינויים. ישראל נוהגת באסירים הפלסטינים בהזנחה שיטתית, ואף ניתן לומר כי מדובר בעינוי במלוא מובן המילה... וכן במניעת זכויותיהם האנושיות והפוליטיות האלמנטריות... השמירה על קשר עימם, הבטחת צרכיהם והחתירה למען חירותם - הנם חובה לאומית שנמצאת בסדר העדיפויות של מאבקנו."
 [עמוד הפייסבוק "כתוב לאסירים", 05/06/2015]

גטאס למעשה הודיע לכל הפלסטינים, כי מאחר והרשויות בישראל אינן מתירות להם להעביר "ישירות" מסרים לאסירים ביטחוניים, הוא מתנדב להעביר את המסרים עבורם.
 
העמוד הציג את ביקוריו של גטאס, העוקפים את הבידוק הביטחוני, כאמצעי בעל פוטנציאל רב:
"ננצל אותם במידה המכסימלית - וזוהי רק ההתחלה."
  
עמוד הפייסבוק "כתוב לאסירים" נסגר בינתיים, אך מכון "מבט לתקשורת פלסטינית" שמר ותרגם מספר פוסטים ממנו טרם סגירתו. באחד הפוסטים שפורסם בספטמבר 2015, הודיע גטאס מראש על כוונתו להיפגש עם שלושה אסירי עולם, המחבלים מרוואן ברגותי, כרים יונס, וכן ווליד דקה. ווליד דקה, שהיה אחד מרוצחי החייל משה תמם ב-1984, הוא אסיר שלו על פי החשד העביר גטאס דברים אסורים במהלך ביקורו בכלא. [עמוד הפייסבוק של ח"כ באסל גטאס; הפוסט שותף גם בעמוד הפייסבוק "כתוב לאסירים", 22/09/2015]

 

באוגוסט 2015 גטאס הודיע מראש על ביקור אצל המחבל אחמד סעדאת, מזכ"ל ארגון הטרור "החזית העממית לשחרור פלסטין," שנחשד במעורבות ברצח שר התיירות רחבעם זאבי, אך לא נשפט על כך. כמו כן, הוא הודיע על ביקור אצל האסיר מוחמד עלאן, איש הג'יהאד האסלאמי. [עמוד הפייסבוק 'כתוב לאסירים,' 11/08/2015]
 
להלן קטעים מלאים מתורגמים הקשורים להשקת יוזמת "כתוב לאסירים" של ח"כ גטאס:
 
עיתון הרש"פ דיווחה על השקת עמוד הפייסבוק "כתוב לאסירים": 
 
 
"חבר הכנסת הערבי בכנסת הישראלית, באסל גטאס, השיק אתמול, יום שישי, את יוזמת 'כתוב לאסירים', שמטרתה להעמיק את הקשר עם אסירי החרות ולסייע לשבירת הבידוד מהם.
גטאס אמר בהודעה לעיתונות: 'ישראל נוהגת באסירים הפלסטינים בהזנחה שיטתית, ואף ניתן לומר כי מדובר בעינוי במלוא מובן המילה. דבר זה מתבטא בפרט בכליאה בבידוד, במניעה מהאסירים לקבל את הטיפול הנחוץ למחלות ולפציעות וכן במניעת זכויותיהם האנושיות והפוליטיות האלמנטריות.' הוא המשיך: 'האסירים הפלסטינים הם הלב הפועם של הסוגיה. הם משלמים בחירותם למען חירות עמנו - אנו סבורים כי המעקב אחר סוגייתם, השמירה על קשר עימם, הבטחת צרכיהם והחתירה למען חירותם - הם חובה לאומית הנמצאת בסדר העדיפויות של מאבקנו.'
לפי ההודעה, חבר הכנסת פתח עמוד מיוחד ברשת החברתית פייסבוק תחת השם 'כתוב לאסירים', והעמוד הזה יהיה בגדר דואר להתקשרות עם האסירים, ושבאמצעותו ירכז גטאס את ביקוריו הרצופים הבולטים אצל האסירים הפלסטינים, על מנת לעדכן את הציבור על מצבם ולהעביר את קולם. כמו כן, העמוד יהיה גם במה לציבור להעביר את מסריו וקולו אליהם [אל האסירים]. גטאס המשיך: 'לפני כל ביקור, נפרסם את השם והפרטים של האסיר/ה שנבקר, כדי שיתאפשר לכל מי שרוצה לכתוב בתגובות מסרים לאסירים, אותם נעביר ישירות אליהם.'"
  [העיתון הרשמי של הרש"פ, אל-חיאת אל-ג'דידה, 06/06/2015]
 

בעת פתיחת עמוד הפייסבוק "כתוב לאסירים" פרסם עמוד הפייסבוק:
 
"כתוב לאסירים ולאסירות - תיאור העמוד:
הסטטיסטיקה האחרונה שהתפרסמה מטעם מרכז המידע הלאומי הפלסטיני מלמדת כי מספר האסירים בבתי הכלא ובבתי המעצר הישראליים הגיע ל-8000 אסירים, לעומת 1500 אסירים בלבד לפני פרוץ אינתיפאדת ירושלים ואל-אקצא בשנת 2000. בין האסירים האלה יש 240 ילדים ו-73 נשים ונערות, והם מפוזרים בין 22 בתי כלא ומחנות מעצר ישראליים בתוך ומחוץ לקו הירוק. אגודות לזכויות אדם תיעדו 103 מקרים של אסירים שמתו כשהידים עקב עינויים.
ישראל נוהגת באסירים הפלסטינים בהזנחה שיטתית, ואף ניתן לומר כי מדובר בעינוי במלוא מובן המילה. דבר זה מתבטא בפרט בכליאה בבידוד, במניעה מהאסירים לקבל את הטיפול הנחוץ למחלות ולפציעות, וכן במניעת זכויותיהם האנושיות והפוליטיות האלמנטריות...
מתוך האמונה שלנו כי האסירים הפלסטינים הם הלב הפועם של הסוגיה ושהם משלמים בחירותם למען חירות עמנו - אנו סבורים כי המעקב אחר סוגייתם, השמירה על קשר עימם, הבטחת צרכיהם והחתירה למען חירותם - הם חובה לאומית שנמצאת בסדר העדיפויות של מאבקנו. כמו כן אנו מדגישים כאן את ההכרח להציב את סוגיית האסירים בראש סדר היום של כל פלגי הפעולה הלאומית הפלסטינית, היות שהצלחת מאמצי האסירים לממש את דרישותיהם מסתמכת באופן גדול על המאבק שלנו למען חירותם וזכויותיהם. המאבק הזה הוא חלק בלתי נפרד מהסוגיה הגדולה שלנו, מאחר שבעיית האסירים היא נלווית לכיבוש, והיא תחלוף עם הסתלקותו.
העמוד הזה
עמוד זה יהיה בגדר דואר לשמירה על קשר עם האסירים. חבר הכנסת ד"ר באסל גטאס ירכז באמצעותו את ביקוריו אצל האסירים הפלסטינים, יעדכן על מצבם ויעביר את קולם באמצעותו.  
בנוסף לכך, עמוד זה יהווה במה עבורכם ויהיה פלטפורמה להעברת קולכם ומסריכם אליהם. זה יהיה נדבך נוסף וחשוב בשבירת הבידוד של האסירים.
לפני כל ביקור אנו נפרסם את השם, התמונה ופרטי האסיר/ה שאנו עומדים לבקר, ואתם תכתבו בתגובות מסרים לאסירים כדי שנעביר אליהם ישירות.
בהקשר זה ראוי לציין כי הביקורים האלה אצל האסירים הם היחידים הישירים, היות שביקורי המשפחה ועורכי הדין נערכים דרך מחסומי זכוכית. לפיכך אנו נתייחס אל הביקורים האלה ברצינות ובאחריות וננצל אותם במידה המכסימלית - וזוהי רק ההתחלה - לשבירת כבלי הבידוד שלהם מאיתנו והבידוד שלנו מהם.
החירות לאסירי החירות."
  [עמוד הפייסבוק "כתוב לאסירים", 05/06/2015. הדגשות העורך]

לקראת ביקורו אצל המחבלים מרוואן ברגותי, ווליד דקה וכרים יונס, פורסם בעמוד הפייסבוק של באסל גטאס ושותף גם בעמוד הפייסבוק "כתוב לאסירים:"

"ביום הראשון של החג: חבר הכנסת גטאס מבקר את האסירים ברגותי, דקה ויונס - חירות לאסירים!
ד"ר באסל גטאס יבקר מחרתיים - היום הראשון של חג הקורבן המבורך - את האסירים הפלסטינים בכלא הדרים. הוא ייפגש עם המנהיג הפלסטיני האסיר מרוואן ברגותי, האסיר וליד דקה והאסיר כרים יונס.
הביקור הזה ייעשה במסגרת המעקב של חבר הכנסת גטאס אחר נושא האסירים מאז בחירתו, באמצעות ביקורים תקופתיים שהוא עורך אצל האסירים הפלסטינים במטרה להתעניין במצבם [הפיזי] ובמצב רוחם בתנאים הקשים של המאסר, בנוסף למעקב אחר מקרים פרטיים הקשורים בענייני האסירים, כמו מקרים רפואיים ובקשות מיוחדות של אסירים, שבד"כ נדחות על ידי שירות בתי הסוהר.
חבר הכנסת גטאס אמר בעניין הביקור הצפוי כי 'האסירים הפלסטינים הם הלב של הסוגיה הפלסטינית, שבימים אלה נמצאת במצב ובמשבר הקשה ביותר שלה, כתוצאה מההתנהגות האכזרית של הכיבוש, ומהיעדר הנהגה פלסטינית שתוביל פרויקט שחרור לאומי אמתי. אני אבקר את אסירינו האמיצים כדי לברכם לרגל החג ולעמוד לצידם ביום הראשון של חג הקורבן; וכדי לדרוש בשלומם ולדון עימם בהתפתחויות האחרונות בזירה הפלסטינית, בפרט בצל האירועים האחרונים במסגד אל-אקצא ותכניות החלוקה [של המסגד] שכעת ברורות לכולם.'
יצוין כי חבר הכנסת גטאס פתח עמוד מיוחד ברשת החברתית פייסבוק תחת השם 'כתוב לאסירים' העוסק בחדשות האסירים, ומהווה במה לקשר בין הציבור לבין האסירים הפלסטינים, באמצעות העברת מסרים ואיגרות שעוקבי העמוד יכתבו לאסירים [ויועברו אליהם] באופן ישיר באמצעות הביקורים של חבר הכנסת גטאס.
יצוין כי הביקורים האלה של חברי הכנסת הערבים הם [הקשר] הישיר היחידי עם האסירים, היות שביקורי בני המשפחה ועורכי הדין מתבצעים דרך מחסומי זכוכית, אשר מתווספים לקושי של המאסר עצמו. בעניין זה אמר גטאס: 'אנו מתייחסים לביקורים הללו באופן רציני ואחראי, ומנצלים אותם באופן המכסימלי כתרומה לשבירת כבלי בידודם מאיתנו ובידודנו מאיתם.'"
  [עמוד הפייסבוק של ח"כ באסל גטאס; 
הפוסט שותף גם בעמוד הפייסבוק "כתוב לאסירים", 22/09/2015. הדגשות העורך]